Живописните илустрации на Франц Ланг

06.11.23 15:17

Франц Ланг е италијанска илустраторка кој моментално работи и живее во Лондон. Ланг пораснала на планините во Северна Италија, во близина на австриската граница. Студирала на Академијата за ликовни уметности во Венеција пред да се пресели во Лондон.

Нејзините дела се создадени рачно во тетратки за скицирање, пред својата работа да ја префрли на компјутер, во дигиталниот свет каде што исто така е вешта и знае да им даде живот на своите ликови преку движење.

Франц соработувала со различни клиенти за да ги изгради нивните идентитети, како што е Gaia Family, сервисот IVF и Кind of blau како одржлива модна етикета. Таа, исто така, работела на проекти за Google, Etsy и Rapha создавајќи библиотеки со слики и анимирани кампањи.

Франц веројатно е најпозната по нејзината работа за Mailchimp создавајќи карактеристична колекција на рачно нацртани ликови како дел од нивниот редизајн. Уреднички, Франц соработувала со Condé Nast, Die Zeit, Culture Trip Weapons of Reason и креирала насловни страници за McSweeney’s.

„Отсекогаш имав страст за цртање. Мајка ми се сеќава на времето кога сум сликала на ѕидовите од нашиот стан и глсно сум извикувала: „Сакам да бидам уметник!“, вели Франц. Кога студирала на Академијата за ликовни уметности во Венеција, уметницата одлучила да посетува курс за илустрација. „Тоа беше љубов на прв поглед."

„Мојата работа не подразбира некаков процес или следење на одредена шема“, вели Франц за делото зад нејзините „шампањски" цртежи, кои вообичаено прикажуваат протагонисти во надреален амбиент, симболизирајќи ги борбите со кои сите се соочуваме, од депресија до притисоците на социјалните мрежи.

„Понекогаш доаѓа многу силна идеја и лесно можам да ја ставам на хартија (или на компјутер) во рок од неколку часа“, објаснува Франц. „Во други прилики, наместо тоа, потребни се денови на скицирање, бројни обиди и пиење кафе ( премногу кафе) пред да бидам задоволна со што и да цртам. Сепак, би рекла дека сè започнува од мојот тетратка за скицирање, која е секогаш во мојата чанта, каде и да одам“.

Опсесијата со растенијата на Франц ја окупира не само нејзината работа, туку и нејзиниот дом. „Тоа е мојата сопствена џунгла“, вели таа. „Ги цртам, се грижам за нив, а понекогаш дури и разговарам со нив. Ако не се растенија, тоа се лица, чудни чудни животни или случајни форми - и моите тетратки со скици се полни со нив“.

Следниот ангажман на Франц опфаќа „неколку мурали на две различни куќи“, како и личен проект за кој таа вели дека „едвај чека да го покаже“. „Тоа ќе биде ново илустрирана верзија на мојата омилена книга за деца, онаа што ми ја читаше баба ми (многу морничава). Тоа ќе биде мојот божиќен подарок за моите млади братучеди близнаци, ако успеам да го завршам на време за печатење!“, навестува Ланг. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Извор: https://www.heartagency.com/

ОкоБоли главаВицФото