Талогот од кафе може да се користи во нов третман за невродегенеративни болести

27.11.2023 13:23
Талогот од кафе може да се користи во нов третман за невродегенеративни болести

Јаглеродните квантни точки базирани на кофеинска киселина, кои се направени од отпад од кафе, се покажаа ветувачки во третманот на невродегенеративните заболувања.

Евтините лекови помогнале во заштитата од ефектите на Паркинсоновата болест во експериментите со епрувета кога болеста била предизвикана од пестицид наречен паракват, открија американските истражувачи. Тие се надеваат дека третманот може да се искористи за да им се помогне на луѓето во раните фази на деменција, како и да се спречи понатамошното напредување на болеста.

„CACQDs имаат потенцијал да бидат трансформативни во третманот на невродегенеративни нарушувања. Тоа е затоа што ниту еден од тековните третмани не ја лекува болеста, тие само помагаат да се контролираат симптомите. Нашата цел е да најдеме лек со решавање на атомската и молекуларната основа што ги поттикнува овие состојби“, вели Џиотиш Кумар од Универзитетот „Тексас“ во Ел Пасо, инаку водечкиот автор на студијата.

Околу 944.000 Британци во моментов живеат со деменција, а експертите предвидуваат дека бројот ќе надмине еден милион до крајот на деценијата. Алцхајмеровата болест е најчеста форма на болеста и се смета дека е предизвикана од таложење на протеини во мозокот, вклучувајќи тау и амилоид.

Моментално нема лек за оваа болест, иако во моментов се тестираат три ветувачки лекови за забавување на нејзината прогресија. Паркинсоновата болест погодува околу 145.000 Британци, а експертите предвидуваат дека бројот може да се зголеми за речиси една петтина на 172.000 до 2030 година.

Тоа е мозочно нарушување кое може да предизвика неволни потреси, бавно движење и вкочанети или нефлексибилни мускули. Не постои лек, но доколку се открие рано, промените во исхраната и вежбањето, физиотерапијата, лековите и операција на мозокот може да помогнат во забавување на нејзината прогресија во некои случаи.

Една нова студија, објавена во Environmental Research, ги разгледа CACQDs, за кои експертите се надеваат дека би можеле да бидат основа за евтин третман за двете состојби. „Тие се добиени од кофеинската киселина, еден вид антиоксиданс кој се наоѓа во кафето. Соединението е единствено бидејќи може да помине низ крвно-мозочната бариера и да влијае на органот“, вели професорот Махеш Нарајан од истиот универзитетот.

Извор: https://zoom.mk/