Етерична анимација за потеклото на животот

12.01.24 18:24

Во етеричната анимација на англискиот уметник Маркос Кеј, мистериозниот свет е во процес на формирање. Анимацијата насловена „aBiogenesis” повторно го измислува потеклото на животот преку хипнотизирачки приказ на хипотезата за липидниот свет - теорија која сугерира дека првите самореплицирани созданија слични на клетки биле составени од еден вид масна киселина која не можела да се раствори во вода.  

Според претпоставката, липидите можеби се формирале во генеративни двослојни мембрани во океаните. „Овие двослојни мембрани би се однесувале како ситни меурчиња или вреќички, затворајќи ги и заштитувајќи ги хемиските реакции кои евентуално би довеле до живот ”, вели тој.

Кеј во својата практика се фокусира на пресекот на уметноста и науката, користејќи дигитални алатки за визуелизација на биолошки или примордијални феномени. Анимацијата „aBiogenesis“ фокусира микроскопска леќа на замислени протоќелии, везикули и примордијална пена што се врти и осцилира во различни форми.

Извор: https://www.thisiscolossal.com

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото