Промоција на Иницијативата за формирање на мрежа на даватели на социјални услуги

16.01.2024 08:46
Промоција на Иницијативата за формирање на мрежа на даватели на социјални услуги

Приватните даватели на социјални услуги организираат настан за промоција на Иницијативата за формирање на мрежа на даватели на социјални услуги, кој ќе се одржи на 17 јануари, среда, во 9:30 часот, во М6 Едукативен центар. На настанот за промоција на иницијативата ќе се дискутира за подобрување и обезбедување на квалитетот на социјалните услуги.

Иницијативна група на даватели на социјални услуги:

1) Здружение на лица со церебрална парализа и други попречености- Велес

2) ХЕРА - Асоцијација за здравствена едукација и истражување

3) СОС Детско Село

4) Хуманост

5) Порака – Неготино

6) Кризен Центар Надеж

7) Инклузива

8) Отворена порта -Ла Страда

9) КРИК

10) Македонското Монтесори Здружение

11) ХОПС

Учеството на настанот може да се пријави на следниот линк: https://shorturl.at/eBHN9

Програма:

Вовед: Кои сме ние – даватели на социјални услуги?
9:30 - 9:40 Воведно претсавување на иницијативата на даватели на социјални услуги
Мила Карадафова Ангеловска, извршен директор на КРИК

9:40 - 10:40 Панел дискусија I: Стратегиски можности за партиципативен развој на социјалните услуги
Јованка Тренчевска, министерка за труд и социјална политика

Начин на кој давателите на социјални услуги можат го дадат своето искуство и капацитет во унапредувањето на системот и социјалните услуги
Стефен Худолин, шеф за соработка во делегацијата на ЕУ во Северна Македонија

Поддршката која ЕУ ја дава деинституционализацијата и развојот на социјалните услуги. Механизми преку кои ЕУ обезбедува вклучување на граѓанскиот сектор во креирањето на социјалните политики на Унијата
Росана Дуџиак постојан координатор на ОН во С. Македонија

Придонес на социјалните услуги за остварувањето на Одржливите развојни цели на ОН во Македонија
Харалд Фугер, аташе за социјални прашања, Амбасада на Австрија

Клучни елементи на австрискиот систем за социјални услуги кои би можеле се пренесат, австриските искуства во поглед на здружувањето и заедничкото делување на приватните даватели на социјални услуги
Марио Јанчев, директор за развој на програми, СОС Детско село

Зошто мрежа на даватели на социјални услуги?
Можности за идната мрежа на даватели на социјални услуги да стане партнер на државата во креирањето на правната рамка и јавните политики
Елизабета Божиноска, програмски директор ХЕРА

Раководење на здравствени и социјални сервиси според меѓународни стандарди без обезбедено одржливо финансирање од страна на државата
Прашања и коментари од присутните (20’)

10:40-11:00 Кафе пауза

11:00-12:00 Панел дискусија II: Преку вмрежување и соработка до развој, инклузија и еднакви можности
Европска асоцијација на даватели на услуги за лица со посебни потреби
Сашко Јованов, директор, Хуманост

Социјалните услуги како можност за развој на „економија на грижа“: пошироката општествена корист од развојот на социјалните услуги
Билјана Дуковска, Македонска плаформа за борба против сиромаштијата

Научени лекции од мрежното делување против сиромаштијата во Македонија
Елена Кочоска, претседател на управен одбор, МЦМС
Како до општествени промени преку граѓанско застапување

Коктел и вмрежување

Слични содржини

Општество / Активизам / Култура / Уметност / Настан
Општество / Активизам / Настан
Општество / Активизам

ОкоБоли главаВицФото