Списание МАРГИНА #95

22.01.2024 16:08
Списание МАРГИНА #95

Списанието за култура „Маргина” #95, објавено во септември 2023 година, во издание на книгоиздателството „Темплум”, е број посветен на попреченоста.

Секој број на „Маргина” е посветен на различна тема од домашната и светската култура и книжевност.

 

СОДРЖИНА МАРГИНА #95

 

Иван Велисављевиќ - Зошто зборувам за „накази и сакати”

Инвалидноста во теоријата
(осум теориски текстови за попреченоста)

Сими Линтон - Преосмислување на значењето

Тобин Сиберс - Од социјалниот конструктивизам до новиот реализам на телото

Том Шекспир - Социјален модел на инвалидноста

Теодор Младенов - Лична асистенција за лицата со попреченост...

Мајкл Дејвидсон - Универзален дизајн...

Мајкл Дејвидсон - Филмски примери

Милеса Милинковиќ - Жени со попреченост во филмовите...

Иван Велисављевиќ - Инвалидноста, мелодрамата и општествената критика


Синиша Туциќ - Хајди во 21 век (три песни)


Емилија Георгиевска-Наневска - Пишувањето е пумпа за застојана водаКарлота Фрир - Светот на формите


Стивен Шавиро - Дваесет и две тези за природата


Инспиративни луѓе со попреченост (21 портрет)

ОкоБоли главаВицФото