https://okno.mk/statii mk Нацистичкото богатство ги прогонува германските семејства https://okno.mk/node/64386 <p><span style="font-family: Verdana;">С&egrave; повеќе луѓе со големи колекциии и со немирна совест почнаа да истражуваат што всушност поседуваат и дали нивните слики се украдени во времето на нацизмот.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64386" target="_blank">повеќе</a></p> Култура Историја Кетрин Хикли нацисти украдени слики уметнички дела уметност фашизам фашистичка Германија øjeRum Tue, 30 May 2017 02:51:16 +0000 Иван 64386 at https://okno.mk Реконструкција на албанското минато: комунистички стајлинг https://okno.mk/node/64384 <p><span style="font-family: Verdana;">Серија фотографии на албанскиот фотограф&nbsp;</span><span style="font-family: Verdana;">Арман Хабазај&nbsp;</span><span style="font-family: Verdana;">кои претставуваат реконструкција на модата и &bdquo;стајлингот&ldquo; од комунистчкиот период на земјата.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64384" target="_blank">повеќе</a></p> Мода Фотографија Историја албанија Арман Хабазај комунизам мода фотографии Tue, 30 May 2017 01:49:31 +0000 Иван 64384 at https://okno.mk Оф фест 2017 - убаво дозиран спој на емотивното и мистичното https://okno.mk/node/64382 <p><span style="font-family: Verdana;">Како и до сега, Оф фест не потфрли во изборот на исклучително квалитетните музички имиња кои ги доведе, кои котираат високо во своите жанрови на светско ниво.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64382" target="_blank">повеќе</a></p> Музика Јана Колева македонски фестивали музички фестивал Оф фест 2017 Tue, 30 May 2017 01:30:59 +0000 Иван 64382 at https://okno.mk Повик за учесници на хуманитарната трка „Трчаме заедно“ https://okno.mk/node/64380 <p><span style="font-family: Verdana;">За прв пат во Шуто Оризари, деца, ученици, студенти, компании, претставници на институции и организации ќе трчаат за да покажат дека физичката активност е важна за детскиот развој.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64380" target="_blank">повеќе</a></p> Активизам Спорт трка хуманитарна акција хуманитарна трка Шуто Оризари Tue, 30 May 2017 01:03:19 +0000 Иван 64380 at https://okno.mk Христина Ивановска, Јане Чаловски и Сашо Станојковиќ изложуваат во Кина https://okno.mk/node/64378 <p><span style="font-family: Verdana;">Фокусот на изложбата, што трае до 8 јули, е да се претстават дела од различни генерации, земји и медиуми од регионот.</span><span style="font-family: Verdana;">&nbsp;</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64378" target="_blank">повеќе</a></p> Култура Јане Чаловски изложба македонска уметност Сашо Станојковиќ Христина Ивановска Tue, 30 May 2017 00:28:34 +0000 Иван 64378 at https://okno.mk Невладините побараа новата власт да истражи дали биле под контрола или прогон https://okno.mk/node/64372 <p><span style="font-family: Verdana;">&bdquo;Начинот на кој се вршат овие контроли наведува дека тоа не се редовни, стандардни и професионални проверки, туку станува збор за користење и злоупотреба на институциите за политички притисок.&ldquo;</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64372" target="_blank">повеќе</a></p> Општество граѓански ораганизации инспекција НВО сектор невладини организиации прогон управа за јавни приходи Mon, 29 May 2017 15:48:55 +0000 Иван 64372 at https://okno.mk Бестежинската состојба на груевизмот https://okno.mk/node/64367 <p><span style="font-family: Verdana;">Груевски, Зврлевски, Гешковска, Милка Ангеловска-Васевска... треба да седнат на клупата во судската чекалница!</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64367" target="_blank">повеќе</a></p> Став Сашо Орданоски Mon, 29 May 2017 11:54:58 +0000 bane 64367 at https://okno.mk Дали вреди? https://okno.mk/node/64362 <p><span style="font-family: Verdana;">Дилемата &bdquo;дали вреди&ldquo; не само што не е политика, туку не е ни (нај)разумен или (нај)рационален квалификатив за која и да е операција.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64362" target="_blank">повеќе</a></p> Став Златко Теодосиевски груевизам македонија политика режим СДСМ ск014 Скопје 2014 Mon, 29 May 2017 10:34:33 +0000 Иван 64362 at https://okno.mk Научниците открија што се случува кога читаме поезија? https://okno.mk/node/64360 <p><span style="font-family: Verdana;">Читањето или слушањето поезија активира делови на мозокот кои остануваат неактивни за време на конзумирањето на другите видови уметност.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64360" target="_blank">повеќе</a></p> Книжевност Психологија Гордан Духачек истражување мозок поезија студија Олег Оприско Mon, 29 May 2017 03:11:43 +0000 Иван 64360 at https://okno.mk Контраспин: Антиевропеецот Груевски нека не ја повикува ЕУ https://okno.mk/node/64358 <p><span style="font-family: Verdana;">Оној кој со својата политика н&egrave; оддалечи од ЕУ и НАТО, сега не би требало да повикува на итно отворање на портите. </span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64358" target="_blank">повеќе</a></p> Став Теофил Блажевски Александар Дојранлиев евроинтеграции Европска унија ЕУ македонија Никола Груевски режим Александар Дојранлиев Mon, 29 May 2017 03:00:35 +0000 Иван 64358 at https://okno.mk Ѓавол https://okno.mk/node/64355 <p><span style="font-family: Verdana;">Тоа е крајно промашен ѓавол, иако има опаш. Дали долг, месест со црна четкичка од влакна на крајот? Неговиот е мал, пердувест и стрчи смешно како кај зајак.</span><span style="font-family: Verdana;">&nbsp;</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64355" target="_blank">повеќе</a></p> Книжевност Збигњев Херберт Збигњев Херберт куси-куси раскази микрофикција полска книжевност Franz von Stuck Mon, 29 May 2017 01:19:54 +0000 Иван 64355 at https://okno.mk Нова влада во четврток: список на сите министри https://okno.mk/node/64353 <p><span style="font-family: Verdana;">Седницата за избор на Владата во Собранието ќе се одржи во вторник во 11 часот.&nbsp;Расправата за програмата на мандатарот и предлогот за состав на Владата трае најмногу два дена и се гласа на полноќ.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64353" target="_blank">повеќе</a></p> Општество Алијанса за Албанците влада ДУИ македонски министри министри СДСМ Били Даркарт Mon, 29 May 2017 00:28:45 +0000 Иван 64353 at https://okno.mk Пресоздавање https://okno.mk/node/64351 <p><span style="font-family: Verdana;">Ако за Касами редефинирањето значи &bdquo;Македонија да биде држава на сите граѓани кои живеат во неа, а не создавање на бинационална држава&ldquo;, јас не знам по што ова се разликува од залагањата на Заев.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64351" target="_blank">повеќе</a></p> Став Бранко Тричковски Беса Билал Касами власт македонија политика СДСМ Били Даркарт Mon, 29 May 2017 00:20:57 +0000 Иван 64351 at https://okno.mk Со слободна рака https://okno.mk/node/64343 <p><span style="font-family: Verdana;">Пренесуваме шест песни од новата стихозбирка на македонскиот поет Јовица Ивановски која ќе биде <a href="https://www.facebook.com/events/669792923230853/"><span style="color: rgb(255, 0, 0);">промовирана</span></a> на 29 мај (понеделник) во Клуб ресторан МКЦ.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64343" target="_blank">повеќе</a></p> Книжевност Јовица Ивановски Јовица Ивановски македонска книжевност македонска поезија поезија Sat, 27 May 2017 20:14:00 +0000 Иван 64343 at https://okno.mk Политички Франкештајни во руво на патриоти (2): Краста под лажливите, трепкави очи https://okno.mk/node/64335 <p><span style="font-family: Verdana;">Љубчо, сѐ додека Македонија ја газат политички Франкенштајни како ти и твојот наследни, таа нема да стане пристојно место за живеење.</span></p> <p><a href="https://okno.mk/node/64335" target="_blank">повеќе</a></p> Став Петар Гошев Били Даркарт Sat, 27 May 2017 08:32:43 +0000 Иван 64335 at https://okno.mk