„Временски сензации“ – изложба на скулптурите од керамика на Боро Новаковски

18.04.2024 07:35
„Временски сензации“ – изложба на скулптурите од керамика на Боро Новаковски

Скулптури од керамика на Боро Новаковски – Новак ќе бидат изложени во Уметничкиот Центар Арт Хаб во Скопје (ГТЦ, 2 кат).

Изложбата ќе биде отворена денес, на 18 април (четврток), со почеток во 20 часот.

На изложбата ќе бидат презентирани ретките сочувани дела на Боро Новаковски-Новак, чијашто кариера како керамичар започнува во средината на педесеттите години. Неговите првични обиди за изработка на ќерамички скулптури биле скромни, обидувајќи се да додаде украси и бои на грнчарски производи. Сепак, набрзо го менува овој приод, фокусирајќи се на изучување на ќерамичарскиот занает и создавањето на сопствени уникатни скулптури.

Делата на Боро се одликуваат со нежни линии и хармонични облици, отсликувајќи го неговиот интимен и личен пристап кон ќерамиката. Тие се трајни сведоци за неговата страст и посветеност на ќерамичарската уметност. Оваа изложба нуди уникатен поглед во неговиот свет, каде што секоја скулптура раскажува своја приказна, проткаена со историја, уметност и емотивна длабочина.

За сите љубители на уметноста изложбата ќе трае до 18 мај.