Темниот вилает, и уште две народни приказни

Темниот вилает, Ангел на човека му земал душа, и Мора. Слики: Јуриј Васнецов.

Португалија е уште една потврда дека успехот на крајната десница на изборите за Европскиот парламент, се темели на новата генерација што е уверена дека ултраконзервативизмот е сосем кул.

20.06 15:50

Во многу земји-членки на ЕУ, јавно-здравствените системи не можат да ги платат огромните цени за новите витални лекови. Фармацевтската индустрија ги обврзува државите на тајност на цените и профитира од тоа. Колку е помал пазарот, толку лековите се поскапи.

20.06 14:52

Дванаесет стрипови пристигнаа на конкурсот за млади, за стрип, организиран од ХЕРА и ТЕМПЛУМ. Темата на конкурсот е „КАДЕ ПРИПАЃАМ?“

19.06 11:41

Започна магијата на фудбалските терени, но надвор од терените темите се: реклами, спонзори, модниот дизајн на италијанската репрезентација, албумите со самолепливи сликички... Пренесуваме преглед од маргините на Европското фудбалско првенство.

18.06 14:47

„Илиевски нагласува, или ќе живееме во хармонична симбиоза или во борбата на секој против секого ни следи универзален пораз“. 

18.06 13:55

Дали екстремно десничарските антиевропски партии ќе освојат повеќе простор и ќе се обединат за да ја уништат Европската унија однатре?

17.06 12:49

Дојдовме до крајната консеквенца на историскиот ревизионизам и последната фаза на либералната деменција: фашизмот е најдобриот антифашизам.

14.06 00:31

Најопасно би било да се потцени десничарскиот продор што потсетува на 30-тите години на минатиот век, иако современите поддржувачи на ксенофобичниот национализам не личат на фаланги на фашисти, ниту пак нивните лидери асоцираат на фирерот.

13.06 13:02

Падна првиот дил отстапка и договор со ДУИ за соработка, со што ВМРО-ДПМНЕ си ја презеде улогата да биде „филот“ во бисквит коалицијата на БЕСА, Алтернатива, Алијанса на Таравари, Самоопределување на Курти, Изет Меџити од огнените и ДУИ.

12.06 13:04

Децата од Газа никогаш нема да заборават. Тие сега гладуваат меѓу рушевините на своите домови, жалат за родителите, браќата и сестрите, се обидуваат да ги залечат своите рани во земја која нема функционални болници.

12.06 01:46

Препорачуваме

Ќе биде еднаш и во пеколот панаѓур! (српски народни изреки)

Коза окозила две јаренца; од едното кожата за на тапан, а од другото на евангелие.

Од затворот на Орбан до Европскиот парламент

Европска парламентарка обвинета за тепање неонацисти во Будимпешта.

ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ градат консензус – колку тоа убаво звучи

Нема подобар начин да се видат сите лаги од остварувањето на тој толку посакуван консензус.

Пустошењето на Газа

Газа, нејзините жители и почвата што ги хранела со векови, се осквернавени и претворени во пеколен пејзаж.

ОкоБоли главаВицФото