Досие „Скопје 2014“

17.02.2010 17:28
dosie-skopje-2014.png

Решивме да направиме досие од колумни, интервјуа, клипови, видеа, коментари, анкети и конкурси поврзани со темата „Скопје 2014“. Во следниве денови планираме досието да го прошириме со нови прилози.

------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

2013

 

WILEY (книга)

Skopje 2014 and the politics of Nation Branding in Macedonia

Нова тв

Продолжува трошоењето за Скопје 2014 - (22.05.2013) - ново!

Драган Малинковски за ревизијата на „Скопје 2014“ - (22.05.2013) - ново!

Петар Муличковски - Скопје 2014 е глупост и срам - (18.05.2013) - ново!

ЗЕБРА

Скопје 2014 (ВИДЕО) - прв дел - втор дел  (08.05.2013) - ново!

24 Анализа

Видео (08.05.2013) - ново!

Славе Ангелов

Скопје на Кензо Танге - (02.05.2013) - ново!

Слободан Најдовски

Зошто Канческа наместо Груевски (29.04.2013) - ново!

Ивор Мицковски 

Нереални очекувања од Жерновски (29.04.2013) - ново!

Никола Гелевски

Лудиот крал и неговите маски - прв дел - втор дел - (28.04.2013) - ново!

Миленко Неделковски

Изградивме нова Александрија! (28.04.2013) - ново!

Александар Димитриевски

Големиот проект со многу пукнатини! (28.04.2013) - ново!

Ерол Ризаов

Колку чини кило кич? (28.04.2013) - ново!

Мирјана Најчевска

Како да се тргнат споменицит од центар со примени на важечки закони (23.04.2013) - ново!

Искра Гешоска

Блаже и Петре на лажниот мост (22.04.2013) - ново!

Euronews

Skopje: the future is in the past (22.04.2013) - ново! 

АНФАС

Само во умот на министерката за култура СКОПЈЕ 2014 чини 207 милиони евра (24.04.2013) - ново!

НОВА

СДСМ: Скопје 2014 е самовластие на еден човек (24.04.2013) - ново!

ТЕЛМА

За „Скопје 2014" несоодветно потрошени 200 милиони евра (23.04.2013) - ново!

Теофил Блажевски

Однесено со „Скопје 2014“ (23.04.2013) - ново!

24 ВЕСТИ

Како Стариот театар стана најскапиот објект од Скопје 2014? (23.04.2012) - ново!

a1.on.mk

„Скопје 2014" досега чини 207.872.492 евра (22.04.2013) - ново!

Мирослав Грчев

Рушење на „Скопје 2014': бајковите слика на слободата (17.04.2013) - ново!

Никола Гелевски

А да го стаиме и Туѓман кај нас?! (09.04.2013) - ново!

Jurica Pavicic

Spoj Tudmanove ideologija, Kerumova ukusa i Sanaderova stracko korporativnog modela (06.04.2013) - ново!

zdravo.com.mk

Кои се уметниците кои стојат зад проектот Скопје 2014? (03.04.2013) - ново!

Sinisa Jakov Marusic

"Skopje 2014" Symbolizes Macedonia`s Frustration, Book Says (02.04.2013) - ново!

НОВА

Скопје 2014: Симбол на слабост и нерешителност (31.03.2013) 

Никола Гелевски

Кора за шупелка (05.03.2013)

Неблог

Скопље: Архипорнографија (Бизарност, лажи и меморијске картице) (31.01.2013)

Искра Гешоска

Скопје 2014: хамлетовска дилема или паноптикумска практика (30.01.2013)

The Economist 

Stones of contention (05.01.2013)

2012

Јасна Котеска

Проблеми со историјата (2) (13.12.2012)

Проблеми со историјата (1) (10.12.2012)

Никола Писарев

Skopje 2014, Мажи - Жени 100: 0 (15.11.2012)

Љубомир Данаилов Фрчкоски

Стигма (14.11.2012) 

Никола Гелевски

Петелот, фантомот и ламелата (06.11.2012)

Видео за Скопје 2014

линк до видеото (05.11.2012) 

Dusan Stojanovic 

Skopje is Macedonia`s Capital of kistch (31.12.2012)

Никола Гелевски 

Стилот Сталин (30.10.2012)

Тревис Бикл, страв од градот (24.10.2012)

Плоштад Слобода

Повеќето граѓани против Скопје 2014 (17.10.2012)

Никола Гелевски 

Драгиње и СКо14 (16.10.2012)

Никола Писарев

Категоризација на најглупи проекти од СКо14 (01.10.2012)

Љубомир Д. Фрчкоски

Операција „Француски клуч“ - (18.09.2012) 

Татјана Миљовска

Македонската скулптура и проектот Скопје 2014 (11.09.2012)

Никола Гелевски 

Пандорината кутија (11.09.2012)

Мирослав Грчев

Збор за глупоста или воинот на клекнат коњ (05.09.2012)

Никола Гелевски 

Трималхион - симболот на СКо14 (14.08.2012)

Андреас Ернст

Како во Скопје се гради нација (31.07.2012)

Никола Гелевски 

Плоштадот и празнината (24.07.2012)

Молк или вресок? (17.07.2012)

Имагинарниот Македонец (03.07.2012)

Мирослав Грчев

Лажење и градење (27.04.2012)

Ивана Драгшиќ

Три години од тепањето студенти на плоштад (28.03.2012) 

Корнилија Срмова

Прокоцкано наследство (28.03.2012) 

д-р Наум Пановски

Страшило за потсмев (27.03.2012) 

@banekoma

Контрасти (27.03.2012) 

Лиза Деипенброк

Скопје 2014: Карикатура на европскиот град (15.03.2012) -

Никола Гелевски

Борат и Ким Џонг Ил (Пошлост и полихрезија) (06.03.2012) 

Љубомир Д. Фрчкоски

Ритмичко полнети (29.02.2012) 

Никола Гелевски

„Чиче, чиче, јас ништо не гледам!“ (СК014 како Дизниленд) (28.02.2012) 

Брод во шише; копија или симулакрум(21.02.2012) 

Мирослав Грчев

Му се извинувам на македонскиот народ (15.02.2012) 

Васил Мицковски

Тајната за „малата војна“ и супертајните на груевизмот (10.02.2012) 

Плоштад Слобода

Гру-гру коалицијата одново создава непријатели (08.02.2012) 

Никола Гелевски

Доба на периките (07.02.2012) 

Maja Nedelkovska
Macedonian Artists keep silent over Skopje 2014
(27.01.2012)

Жарко Трајаноски

Македонија - оаза на слободата (27.01.2012)

Васил Мицковски

Архитектите не се продаваат за пари (26.01.2012)

Никола Гелевски

Протези за ампутирани духови (17.01.2012)

Рамадан Рамадани

Порта Мизерија (16.01.2012)

Никола Гелевски

Фасадата ги јаде темелите (13.01.2012)

Плоштад Слобода

Буништето на сегашноста (10.01.2012)

 

2011

Jasna Koteska

Troubles with History: Skopje 2014 (29.12.2011) - ArtMarginsOnline

Никола Гелевски

Стаписани пред Триумфалната порта (09.12.2011)

Ѕвездан Георгиевски

Победа (07.12.2011)

Дијана Омерагиќ Апостолски

За кого работеше Кевин Линч?(06.12.2011)

Аделхејд Волфл

Антикистан на Балканот (26.10.2011)

Никола Гелевски

Нормани за милион франци (25.10.2011)

Дијана Омерагиќ Апостолски

Скопје 2014 - изгубени во кафкијанскиот простор (12.10.2011)

Catriona Davies

Is Macedonia`s capital being turned into a theme park? (10.10.2011) - CNN

Никола Гелевски

Спомениците и кичот (04.10.2011)

Никола Наумовски

Марко Кабранов беше храбар борец за урбано Скопје (12.09.2011)

Marjola Rukaj 

Skopje, the bastard city (09.09.2011) - balcanicaucaso.org

Bojan Stilin
Cirkus pod Aleksandrovim konjem (09.09.2011) - tportal.hr

Пара Вести

Се руши Скопје 2014! (15.08.2011)

Ѕвездан Георгиевски

Пиво (20.07.2011)

Оџак (12.07.2011)

Љубомир Костовски

Старата машина нема да издржи нова година (07.06.2011)

Жељко Павиќевиќ

Враќање во иднината преку Вардар (06.06.2011)

Љубомир Костовски

Коњаниците и лавовите ги прегазија и партиските книшки (11.05.2011)

e-novine.com

Урбанистички делириум (09.05.2011)

Дебата

Новата визија и старите планови за Скопје? (09.05.2011)

Ѕвездан Георгиевски

Плажа (05.05.2011)

Владимир Милчин

Годојавление (04.05.2011)

Irena Jordanova

One small sad story(18.04.2011) - balkaninsight.com

Климентина Илијевска

„Скопје 2014“ го голта културното наследство (15.04.2011)

Никола Гелевски

Епидермално его (06.04.2011)

Пандалф Вулкански

Скопски приказни од 2014 прв дел и втор дел (25.03.2011)

ГЕМ

Овој пат нема да поминете! (17.02.2011)

Никола Гелевски

За кулисите на Груевизмот 1 дел и 2 дел (17.01.2011)

Лилјана Неделковска

Производство на малограѓанска радост на образованието (14.01.2011)

Спомениците како психијатриска терапија (05.01.2011)

Ивор Мицковски 

Чудо во Скопје! (10.01.2011) - Утрински весник 

Лилјана Неделковска
Спомениците како психијатриска терапија (05.01.2011)

 

2010

 Копач

Скопје радост ти ќе бидеш (30.12.2010)

Плоштад Слобода

Со картонски коцки против „Берберот“ (29.12.2010)

Никола Гелевски

Македонија како Бенарес (17.12.2010)

Александар Ламбевски

Скопје е наше, Солун ваш 1 дел и 2 дел (30.11.2010)

Копач

Брус Ли, Александар и Крали Марко (21.10.2010)

Dejan Bugjevic and Sinisa Jakov Marusic

Skopje`s Big Cats Draw Artistic Catcalls (16.10.2010) - balkaninsight.com

***

Решение за „СК2014“: згради на надувување (19.07.2010)

Dejan Bugjevic

Critics Lash „Dated" Aesthetics for Skopje 2014 (26.06.2020) -balkaninsight.com

Monumntal Approach will erode Skopje`s Old Harmony   (21.06.2010)- balkaninsight.com


Мирослав Грчев

Мочниот меур на Бранислав Саркањац (28.05.2010) - Време

 
Дивна Пенчиќ 
20+ причини за укинување на ДУП Мал ринг (25.05.2010)

***

„Скопје 2014“ не е продукт на демократијата - Утрински весник (23.04.2010) 

Никола Гелевски

28 март 2009 (01.04.2010) 

Жарко Трајаноски

Лавиринт (31.03.2010) 

Ги Делис
Пјонгјанг: Едно патување во Северна Кореја (29.03.2010)

 ***

Промовирана новата едиција „Градот“ (29.03.2010)

Промоција на првите 3 книги од новата едиција „Градот“(26.03.2010) 

Михаил Токарев, професор по архитектура

333 историски поуки и аналогии (22.03.2010)

Влатко П. Коробар, професор по архитектура

ЕКСПО 2014 (19.03.2010)
 

Интервју со Сузана Милевска, историчарка на уметноста

Етика и естетика (18.03.2010)

AAM

Вонредно Собрание на ААМ (16.03.2010)

Жарко Трајаноски

Скопје 2014 (12.03.2010)

Никола Гелевски 

Вкрстување на перспективите (12.03.2010) 

Томислав Османли

Крадат град (11.03.2010)
 

Мирослав Грчев

Архитектонска психопатологија (10.03.2010)

Ана Ангелова

Одвод од популистичката канализација (09.03.2010)

Интервју со Минас Бакалчев, архитект

Архитектурата е загрозена (08.03.2010)

Никола Гелевски

Франкенштајновото јагне (05.03.2010)  

Прва Архи-бригада

Прва Архи-бригада против ЅИДОТ НА КИЧОТ (04.03.2010)
Министерката за култура против Ајфеловата кула(03.03.2010)
 

интервју со Ана Ивановска, архитект

Неред и гротеска (03.03.2010)

Силвера Падори-Кленке

Европските архитекти говорат за „Скопје 2014“(02.03.2010)

Став на Здружението на ликовни критичари на Македонија за „Скопје 2014“ (02.03.2010) 

Интервју со Јасмина Силјановска, архитект

Духовна импотенција (01.03.2010)

Никола Гелевски

Во дуќанот на бескрајните знамиња (26.02.2010)

Вуна

GraphJam 2014 (26.02.2010)

Копач

Писмо до Шехерезад (24.02.2010)

Интервју со Минас Бакалчев, архитект

Надвор од реалното време (24.02.2010)

Арвидас Кртина
Скопје 2024 (22.02.2010)
 

Интервју со Небојша Вилиќ, историчар на уметноста
 

Скопје ќе умре од невкус (19.02.2010)

Лулашка во градежништвото :) (19.02.2010)

Владимир Петрушевски

Скопје 2014 (19.02.2010)
 

Интервју со Борис Чипан, архитект

„Скопје 2014“ не е дел од нашата традиција (18.02.2010)

Саша Шимпрага

Политичката контаминација на ликовниот простор на Загреб (18.02.2010)
 

Жарко Трајаноски

Антикоманијата на паланката (17.02.2010)

Ана Ангелова

Чунки чукнати (16.02.2010) 

Bertam Selim

Skopje 2014 A recipe for Urban Disintegration (16.02.2010)

Мерсел Биљали

Неронизам (15.02.2010)

Интервју со Георги Константиновски, архитект

Лоши насоки (15.02.2010)

Плоштад Слобода

Стаписани пред лудилото, не се обесхрабруваме!(13.02.2010)

Го браниме градот! (12.02.2010)

Радмила Шеќеринска

Леголенд (12.02.2010)

Јане Рибаро Ѓорѓиоски 

КГБ проект Скопје 2014 (12.02.2010)

Ирена Цветковиќ

Една вечер со господин Томиќ (11.02.2010)

Никола Гелевски

Откриена нова димензија на стварноста (11.02.2010)

Копач

Опулизам (10.02.2010)

Да прснеме од смеење (09.02.2010)

Драган Поповски

„Па, нека се бунат...“ (09.02.2010)

Бојан Антиќ

Сепак стои во место (08.02.2010)

Никола Гелевски

Архитортура (06.02.2010)

Распеани Скопјани

Овчарско-неонски Грујоленд (12.02.2010)

Анкета: Како се чувствувате кога поминувате покрај заградениот плоштад? (12.02.2010)

 

Бојан Антиќ

Вузелизација на Скопје, коментари # 2 – против!(09.02.2010)

Визуелизација на Скопје, коментари # 1 (05.02.2010) 

***

 

Анкета: Што мислите за планот за центарот на Скопје до 2014 година? (05.02.2010)

 

2009

 Распеани Скопјани

Limberjack (24.12.2009) 

Градот убав пак ќе никне (21.12.2009)

Новите скопски разгледници (26.10.2009)

Конкурс за разгледници - изложба победници и учесници (29.09.2010)

Конкурс за разгледници – затворен (16.09.2009)

Конкурс за разгледници! - Уште 1 ден (14.09.2009)

Конкурс за разгледници! (02.09.2009)

Никола Гелевски

Архитортура и гробализација (14.08.2009)

Распеани Скопјани

НЕ за верски објекти на плоштадот (13.08.2009)

Копач

The Night at the Ploshtad: Битката на скулптурите(20.05.2009)

Да бидам искрен вие сте

Да бидам искрен вие сте далеку поактивен општествено-политички опозиционен субјект, отколку самата политичка опозиција во државата. Ваквата обемна активност би требало да ги засрами и зачуди оние кои што се обидуваат да се прикажат себеси како опозиција на политиките на владата, како на пример „мртвите пувала“ желни за фотелји Тито Петковски и Стојан Андов. Тито Петковски освен да излезе на телевизија и на микрофон да ни пропарадира со тоа теглите што ги носи. Вие сте вистинската опозиција која му е очајно потребна на македонското општество. Ви посакувам успех, без разлика што и вие некогаш за некои работи претерувате како и владејачката партија, како и впрочем секој човек воопшто.

Фала ти, Марио! Право да ти

Фала ти, Марио! Право да ти кажам, и јас иам поштовање за правите радикални вмровци (но кои не ги мрзат Албанците и поинаку мислечките; кога велам радикални - радикални во идеализмот и верата и посветеноста).
 

Плоштад

 Зошто не се наведуваат и иницијативите пред Уставен суд?

Слободно испраќајте линкови

Слободно испраќајте линкови кои би биле корисни за Досие „Скопје 2014„.

Предлог

Здраво Окно,
Можете да направите интервју со Проф. Илија Ацески, професор по урбана социологија (ФзФ )и автор на многу книги и истражувања за Скопје.. Хрестоматија, Скопје - знаци во времето, хаос во просторот...

Изминативе 20 години има

Изминативе 20 години има страшен недостиг од транспарентност, од разговор, дијалог, отворен пристап, информирање на јавноста, за било која активност во општеството. Сè се прави без планирање и истражување, иситување на јавното мислење, консултирање со релевантни институции... Луѓето се поделија на “ваши“ и “наши“, верници и неверници, предавници и заштитници. Наместо да се едуцира, јавноста се претвори во војска, која ја раководи една или друга политичка опција. Еднопартискиот систем се замени со биполарно сивило, кое не донесе ништо друго туку само омраза. Ќе се согласам дека ваквите портали, како и ентузијазмот на обичните луѓе прават повеќе за културната и аргументираната опозиција во овој момент, за мене се поискрени отколку сите оние истрошени ликови кои четврт век глумат револуционери а никогаш не излегле на улица да застанат заедно со обичните луѓе кои ги бранат и последните вистински вредности н ова општество. Телевизиите убиваат, со нарачани анкети, чудни дебатни емисии, тенденциозни новинари. А заслепеноста на оваа владејачка гарнитура за вакви грандиозни програми, во време кога јадрото на овој народ гладува, кога други работи треба да се приоритет е исто толку чудесна и нејасна. Одеднаш дојде часот да се надополни сето пропуштено и срушено, да се надомести, да се ископа и изгради. Ми пречи тоа форсирање, тие непромислени и избрзани потези, потребата да се прави “по наше“, па нека скокаат и негодуваат другите колку сакаат. “Татковината се брани со убавини“ - ќе рече еден познат српски автор, но убавините јас ги гледам преку форсирање на јазикот и културата, како што беше искажано во еден коментар на овој портал, бидејќи она што нè разликува од останатиот свет, што нè прави уникатни е јазикот, културата, уметноста, литературата. Не знам само дали овие текстови ги чита некој од оние што се креатори на сите овие проекти, дали ја вреднува оваа мисла, дали го почитува гласот и на другиот, кој има различен став?! Да ја користиме главата за мислење, а не за удирање в ѕид со неа...

империјализам и систематските

империјализам и систематските грабежи на бројни региони од планетата. Периодот од 1905 до 1976 година (културната револуција во Кина) е долг период на остварување на комунистичката хипотеза. Неговата главна тема е тема на партијата, која го следи нејзиниот главен слоган: единствено оружје на оние кои немаат ништо е дисциплината. Од 1976 година до денес трае долгиот период на реакционерна стабилизација, период во кој сè уште живееме и во кој сведочиме за распадот на еднопартиските социјалистички диктатури создадени во вториот период. Уверен сум дека нужно ќе почне третиот историски период на комунистичката хипотеза, поинаков од претходните два, но чудно, повеќе сличен на првиот отколку на вториот период. На тој период и на оној кој го доминираше во 19 век заеднички ќе им биде фактот дека во прашање се доведува самото постоење на комунистичката хипотеза, која денес речиси универзално се негира. Она што заедно со другите се обидувам да го направам може да се дефинира како прелиминарни потези насочени кон повторно воспоставување на комунистичката хипотеза и на нејзината примена во третата епоха.

...........

... е да, а да направевте досие Струмица 2011 ???!!!
Тоа било продуктивно трошење, а ова не ?
Ма дај, смешни сте и што е најважно прочитани сте !

Само да се чита, Дарон, така

Само да се чита, Дарон, така треба! Да не се прислушкува, сплеткари, да не се етикетира и шири говор на омраза, да не се биде платен партиски стаорец кому водачот му убризгува мислење у глаа ко забар што зашибуе инекција пред да испразни и цементира... Да се чита, Дарон!

да се дефинира како

да се дефинира како прелиминарни потези насочени кон повторно воспоставување на комунистичката хипотеза и на нејзината примена во третата епоха. ivf center new york

 

ОкоБоли главаВицФото