Мајските протести во Париз, 1968

27.12.2012 12:35
Мајските протести во Париз, 1968

 

„Протестот од мај 1968 година се однесува на посебен период од француската историја. Овој протест е историски значаен затоа што е првиот т.н. wildcat strike што некогаш се случил и затоа што е најголемиот генерален штрајк некогаш регистриран, што буквално ја замрзна економијата на една напредна индустриска земја. Почна со серија студенстски окупациски протести. Понатаму, штрајкот вклучи 11 милиони работници и траеше две седмици во континуитет, а неговата моќ и ефекти беа такви што речиси предизвикаа колапс на владата на претседателот Шарл де Гол“, Википедија.

Извор: retronaut.com 

Слични содржини

Фотографија / Квир / Историја
Фотографија / Око / Историја
Фотографија / Наука / Око / Историја
Фотографија / Историја
Фотографија / Спорт / Настан / Историја
Општество / Свет / Историја
Општество / Фотографија / Скопје 1963-2013 / Историја

ОкоБоли главаВицФото