Конференција:„Преминување на линијата: Колаборативни перспективи за иднината на културата”

22.02.2024 11:34
Конференција:„Преминување на линијата: Колаборативни перспективи за иднината на културата”

Денес, 22 февруари, во Белград, во просториите на Културниот центар „Магацин” започнува тридневната конференција со наслов „Crossing the Line: Collaborative Perspectives on the Future of Culture“/ „Преминување на линијата: Колаборативни перспективи за иднината на културата”.

Конференцијата „Преминување на линијата: Колаборативни перспективи за иднината на културата” е во организација на „Кооператива” - Регионална платформа за култура и Асоцијацијата на независна културна сцена на Србија, и претставуа крај на тригодишен проект во кој партнер беше „Јадро Асоцијација”.

Конференцијата ќе се одржи во Белград, во просториите на Културниот центар „Магацин” (ул. Краљевиќа Марка 4-8), на 22, 23 и 24 февруари 2024 година.

На конференцијата ќе се одвива истражување за тоа како независната сцена во регионот може да ги предизвика, преиспита и преобликува своите умрежувања и соработки, со цел да се соочи со неизвесните услови и неискажаните предизвици што ги обликуваа изминатите три децении. Програмата претставува чекор во отстранувањето на имагинарните граници и линиите што често го попречуваат дијалогот и ефективната соработка во рамките на културниот екосистем. Во текот на трите дена, различни учесници од сферата на уметноста, културата и граѓанското општество од регионот ќе се соберат за да ги преиспитаат успесите и недостатоците на постоечките системи во културата и да генерираат алтернативни идеи и стратегиите на соработка за иднината на културата.

„Почнувајќи од четврток, 22 февруари, со отворањето на изложбата на „Кооператива”, „Архиви на пријателството - поетики на отпорот”, која документира 20 години експериментално и партиципативно уметничко творештво на независната сцена во регионот, имаме за цел да поставиме сцена за една серија дијалози, презентации и уметнички перформанси кои длабоко навлегуваат во сегашната состојба и идниот потенцијал на културната соработка. Секој ден е дизајниран да поттикне отворена дискусија, критичко размислување и креативно истражување. Програмите обезбедуваат простор за овие процеси, охрабрувајќи учеството, но без наметнување.

Постојано предизвикувачки ќе се развиваат, клучните теми кои вклучуваат реевалуација на конвенционалните модели на соработка и логика на финансирање проекти, улогата на донаторите во независните сцени, како и иновативните пристапи во областа на уметничката организација и соработка. Во петок и сабота, продолжуваме со ангажирани форуми, интерактивни сесии и отворени дискусии на теми кои се движат од справување со социјалните предизвици преку уметност до разбирање на интеракцијата помеѓу донаторите и културните организации, како и појавата на нови модели за соработка во културниот сектор со посебен фокус на Новата програма за размена и соработка на Кооператива. Конференцијата кулминира со завршна забава, означувајќи го крајот на едно поглавје додека се радуваме на нови дијалози, партнерства и можности за раст и трансформација” – најавуваат организаторите.

Колаж на Милош Јањиќ, дел од изложбата на „Кооператива”, „Архиви на пријателството - поетики на отпорот”.

„Во пејзажот на независната култура во регионот познат како Југоисточна Европа, кој сега е во голема мера поделен по политички линии, најголемиот дел од културната продукција доаѓа од меѓусебно поврзана и енергична независна сцена. Оваа сцена цвета и покрај предизвиците и поделбите, поттикнувајќи соработки, пријателства и вистински интерес за разбирање на перспективите од целиот регион. За жал, поддршката од националните и локалните институции е нестабилна и главно неконзистентна...

Во овој неизвесен амбиент, многу важни теми често остануваат неискажани. Предлагаме поинаков пристап: да се зборува за овие прашања што е можно поотворено и искрено. Конференцијата „Crossing the Line: Collaborative Perspectives on the Future of Culture” има за цел да ги сподели искуствата поврзани со финансирањето проекти и културната продукција од перспективите и на креаторите и на финансиерите...Преку оваа конференција, имаме за цел да обезбедиме форум за отворена дискусија , не плашејќи се да погледнете и да ги препознаете многуте линии што ги сечат овие полиња, за да видат дали некои може да се преместат, други да се прекрстат, а некои да се надеваме дека ќе се избришат” - стои во образложението на организаторите на тридневната конференција.

Конференцијата претставува крај на тригодишниот заеднички проект „Регионална лабораторија: Нови културни простори и мрежи како двигатели на иновативен и одржлив развој на регионалната соработка (REG.Lab)”, кој е кофинансиран од Европската Унијата преку програмата ИПА II, која обезбеди динамична платформа за соработка, експериментирање, меѓусебна размена и косоздавање помеѓу организациите на независната културна сцена на Југоисточна Европа. Проектот го спроведува конзорциум составен од партнерски организации од шест земји од Југоисточна Европа - предводени од Кооператива- Регионална платформа за култура и проектните партнери - Анибар (Косово), Друштво Асоцијација (Словенија), Здружение НКСС (Србија), Јадро Асоцијација (Северна Македонија), Операција град (Хрватска) и ОКЦ Абрашевиќ (Босна и Херцеговина).

Плакат за завршната забава

ОкоБоли главаВицФото