„Силување на природата“ - изложба на Шќипе Мехмети и Сузана Ардо

27.08.2019 13:44
„Силување на природата“ - изложба на Шќипе Мехмети и Сузана Ардо

Во галеријата „Безистен“, вечерва (27. август) ќе биде отворена заедничката изложба на авторките Шќипе Мехмети од Македонија и Сузана Ардо од Велика Британија, Стара Скопска чаршија, со почеток во 20 часот.

Насловена како „Силување на природата“, двете уметници покануваат на преименување на климатските промени во феминистичка перспектива. Мехмети и Ардо низ изложбата се обидуваат да одговорат на прашања: „Можеме ли да мислиме на телото на планетата … како на женското тело?“, „Замислете вагината и вулвата… како порти за нов живот?“ и „Климатска промена… како лет на ветрот?“

Уметниците работеа на рециклиран материјал во Cité Internationale des Arts, Париз и за време на уметничката резиденција на музејот и градот Скопје.

„Во Париз, тие сликаа на природниот саундтрак на бурата, поројни дождови, од ден на ден, за летот на уметниците на ветрот. До кога завршија со сликање, небото се расчисти за да ги инсталираат создадените слики покрај Сена за да ја вклучат јавноста за климатските промени. Во Скопје, Шќипе и Сузана веќе ја инсталираа 3V покрај античката река која веќе се повикуваше и Хомер. Нивната работа зборува за меѓусебно поврзаност помеѓу навидум различните точки на време и простор“, стои во поканата од ДЛУМ.

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото