Moќта на визуелните комуникации и графичкиот дизајн

14.02.20 13:26

Голем број истражувања ја покажуваат важноста и предностите на визуелните комуникации и графичкиот дизајн, сугерирајќи дека луѓето подобро учат и помнат информации кои им се претставени визуелно, отколку само со зборови.

Предавањето изобилува со практични примери, интересни факти и конкретни совети кои ќе ви помогнат да го подобрите квалитетот на визуелните комуникации на вашата фирма или организација, но и вашето претставување во професионалната комуникација или на социјалните медиуми.

Предавањето посочува на можностите на визуелизацијата во пренесувањето на пораките. Низ бројни примери ќе научите како текст и/или статистички податоци можат да бидат претставени низ графикони, слики, уметнички дела, кои вашата порака ќе ја засилат, ќе ја направат воочлива и лесно разбирлива за целната публика.

 

Извори и линкови: Колку пат „изодува“ нашиот палец - https://melmagazine.com/en-us/story/how-far-you-scroll-in-a-year

Книга „Logo Design Love“ од David Airey - https://www.amazon.com/Logo-Design-Love-Creating-Identities/dp/0321660765

Greta Thunberg - https://g.co/kgs/1rxxtE

Ива Дујак - Маркетинг на социјалните мрежи - Бесплатно предавање - https://youtu.be/CrSpcOS5QxQ

93% од најпопуларните постови на Фејсбук се оние со слика - https://www.socialbakers.com/blog/1749-photos-make-up-93-of-the-most-engaging-posts-on-facebook

46,1% отсто испитаници сметаат дизајнот на веб-страница е многу важен критериум за проценка на кредибилитетот на една компанија. - http://www.itu.dk/~rgsindberg/UA-eksamen/U%20Slides/Artikel%20med%20brugerevaluering.pdf

 

60% повеќе испитаници во пребарувач кликаат на линк со слика - https://www.brightlocal.com/2011/04/12/local-search-marketing-survey-results/

 

94% зголемен број на прегледи кога е употребена атрактивна фотографија или инфографик - https://www.skyword.com/contentstandard/marketing/skyword-study-add-images-to-improve-content-performance/

 

65% задоволни примачи на мејл, ако мејлот содржи фотографии или графики - http://themarketingpeople.com/email-marketing-statistics-consider-2016/

 

35% од корисниците на интернет се спремни да споделат квалитетен графички материјал - http://www.pewinternet.org/2012/09/13/photos-and-videos-as-social-currency-online/

 

Колку „трае“ нашата објава на интернет - https://sprocketwebsites.com/Blog/how-long-does-content-last-and-how-frequently-should-you-post-on-social-media

 

65% од визуеланта содржина со помни и до три дена :) - https://www.hubspot.com/marketing-statistics?__hstc=174556925.50412552d4d61f3bd85af784c9970a91.1550138188312.1550138188312.1550138188312.1&__hssc=174556925.1.1550138188313&__hsfp=4057620910

 

650% повисока вклученсот со користење на квалитетни визуелни содржини во однос на текстуалните. - https://www.bynder.com/en/webdam/

 

Истражувањата покажуваа дека луѓето помнат - https://www.worklearning.com/2006/05/01/people_remember/

 

Зошто сме на дното на PISA тестирањата?https://www.facebook.com/reflektor.mk/photos/a.1322313007845255/2613650008711542/

 

#новоМКзнаме - https://www.facebook.com/banekoma/media_set?set=a.789213817788332&type=3

 

Поддршка за „Медена земја“: уметниците даваат свој придонес - https://okno.mk/node/82501

 

I'm blind please help / It's a beautiful day - https://youtu.be/IthISUkkOPM

 

Колор генератори - https://coolors.co/

http://colormind.io/

https://paletton

https://color.adobe.com/

 

Бесплатно предавање на Piktochart - https://youtu.be/6oyV6VKQYkg

 

„Лажните вести имаат 70% поголема шанса да бидат ретвитувани во однос на вистинските вести / Вистината патува шест пати побавно од лагата“. - http://news.mit.edu/2018/study-twitter-false-news-travels-faster-true-stories-0308

 

 

Слични содржини

Око

ОкоБоли главаВицФото