(Толку долго сум била тажна што ме запрепасти...)

13.07.2020 15:47

Толку долго сум била тажна што ме запрепасти,

огромната жолта месечина
плавната како медена роса

на острицата од ридот,
дебела и неумолива

се колебаше таму колку можеше,
а потоа го почна — кој ќе ѝ замери —

своето бавно лизгање.
Како да требаше да ми покаже што недостасува.

Како светот да прашуваше, Ќе научиш ли
да стоиш крај оваа болка?

Не, реков,
посакувам да е мртва.

Реков не. Но светот
рече да.

Препев: Грација Атанасовска

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото