Перформанс на „Steam room“ вечерва на Викенд на гордоста

05.09.2020 15:54
Перформанс на „Steam room“ вечерва на Викенд на гордоста

Вечерва во Музејот на современа уметност, со почеток од 21 часот ќе се одржи перформансот dragON aka PONY на Александар Ѓеоргиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, познати како STEAM ROOM. Перформансот е дел од програмата на овогодишниот, осми по ред, Викенд на гордоста Скопје 2020.

„dragON aka PONY“ е првото дело од проектот dragON, кореографска трилогија на авторите Александар Ѓеоргиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас (ака STEAM ROOM). Темата на проектот е протестното и телото на честење на дрег сцената, при што се истражува односот меѓу танцот и кореографијата.

„dragON aka PONY“ е кореографско дело во кое е претставено игралиште исполнето со голем број танцови референци од минатото и сегашноста, од Западна и Источна Европа, при што се создава простор на постојана транзиција, раслојување на интимноста и се експонира бедната коегзистенција. Во рамките на современ ПОП, делото ја повраќа геометриската кореографија преку призма на класицизам и употреба на фолклорот како ритуална форма. dragON aka PONY содржи сосем мал дел од Исидора, и многу од MTV или VH1. dragON aka PONY е номиниран за наградата ИКАР 2020 на Сојузот на уметниците во Бугарија во категоријата „Современ танц и перформанс“.

Викендот на гордоста Скопје е фестивал за квир култура, уметност и теорија чијашто цел е да создаде простор за презентирање и промовирање на ненормативните форми на светообразување или, со други зборови, на односите, афектите, идентитетските позиции, телесните стилови и сензибилитети обележани од хетеронормативниот, националистички и неолиберален капиталистички контекст, како квир, ексцентрични и неуспешни. Основната кураторска тема на овогодишното издание на Фестивалот е Суров оптимизам, со што му оддаваме почит на делото на Лорен Берлан за суров оптимизам (2011), и сакаме да ги истражиме и проблематизираме современите општествени, културни и политички состојби преку овој концепт како критичка алатка.

Фестивалот е во организација на Коалицијата МАРГИНИ и ЛГБТИ Центарот за поддршка, во партнерство со Музејот на современа уметност, а се реализира со несебичната поддршка на Фондацијата Heinrich Böll Stiftung, Фондацијата отворено општество Македонија, Европската унија во рамки на меѓународниот проект ВРЕМЕТО Е СЕГА, и ИЛГА-Европа.

Перформансот на STEAM ROOM е организиран во партнерство со Кино Култура.  

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото