„Срамота“ - отпор преку приказни

13.06.22 11:36

Во рамки на Скопскиот викенд на гордоста во саботата во Театар Комедија се одржа „Срамота“, вечер на раскажување на квир приказни. 

Модераторки на настанот беа Ана Василева и Румена Бужаровска.

Расажувач(к)и беа Биљана Гинова, Ѓорѓе Јовановиќ, Јелена Вишњиќ, Лила Милиќ, Ана Аврамоска и Славчо Димитров.

„Срамот е поврзан со нашите желби, задоволства, однесувања, движења и мисли, па затоа овие приказни создаваат наративи за отпор. Конечно, нашиот срам станува наше задоволство и среќа. Наместо наведната глава и зацрвенети образи, ние даваме отпор. Наместо неподносливото внатрешно гушење, ние пукнавме од смеење. Овој настан има намера да го искористи хуморот како моќна алатка за отпор и кршење на општествените норми и притисок што создава чувство на срам кај нас како поединци“, објаснуваат организаторите.

Фотографиите се на Небојша Гелевски.

 

Слични содржини

Фотографија / Настан / Око
Фотографија / Настан / Око
Фотографија / Квир / Настан / Око
Фотографија / Квир / Око
Фотографија / Око

ОкоБоли главаВицФото