Кога отпадот се претвора во градска инфраструктура со 3-D печатење

28.11.2017 02:13
Кога отпадот се претвора во градска инфраструктура со 3-D печатење

Иницијативата „Испечати го твојот град“ на холандското студио The New Raw предвидува рециклирање на отпадот од илјадници пластични ќеси, кои со помош на технологијата за 3-D печатење се претвораат во градска инфраструктура - пластични клупи.

Првиот модел на иницијативата „Испечати го твојот град“ е клупата „XXX Bench“, на која мора истовремено да седат двајца за да има рамнотежа, што го претвора овој предмет во убав симбол на солидарноста и меѓусебната помош. Клупата е тешка 53 килограми, број кој не е случаен, туку е еднаков на количината на пластичниот отпад кој двајца жители на Амстердам го оставаат зад себе годишно.

Print Your City! -3D printing in the Circular City- from The New Raw on Vimeo.

Извор: printyour.city