Ропска економија и капитализам: биланс што може да се измери

08.02.2024 12:06
Ропска економија и капитализам: биланс што може да се измери

Во 1721 година, во своето 118-то Персиско писмо, Шарл Монтескје (1689–1755) пишува дека бреговите на Африка „мора да биле ужасно депопулизирани двесте години, кога племенските кралеви и селските поглавари ги продавале своите поданици на европските принцови за да ги однесат во нивните колонии во Америка.“ Во едно подоцнежно дело, Духот на законите (1748), тој иронично зборува за мрзеливоста на европските народи кои „ги истребија оние од Америка, мораа да ги поробат оние од Африка, за да ги искористат во подготовка за обработка на толку многу земја.“ На истото место (XV, 5), тој го свртува вниманието на економската димензија на проблемот: „Шеќерот би бил прескап ако не се ангажираат робови во фабриката што го произведува.“ Единаесет години подоцна, Волтер објаснува во Кандид (поглавје XIX), преку устата на осакатениот роб: „По оваа цена јадете шеќер во Европа.“

Сè е кажано со неколку зборови: богатството на окупаторската Европа, лулката на капитализмот, е изградено врз експлоатација и истребување на Американските староседелци, чие население за три века се намалило од 40 на 20 милиони луѓе (во некои случаи со целосно изумирање, како на Бахамите и на Големите Антили, како и на источниот брег на Северна Америка), и на крајбрежните народи во Западна Африка, кои мораа да претрпат загуба од 20 милиони луѓе (десет милиони мртви и уште десет милиони депортирани) во три века трговија со робови, односно од околу 1510 до 1850 година. Приходите од ропската економија, кои претставуваа за големите европски сили повеќе од половина од извозниот профит во 1800 година, ги чинеа животите на повеќе од триесет милиони луѓе.

Америка броела четириесет милиони мажи и жени во времето на европската инвазија: повеќе од пет милиони во Северна Америка (Канада и Соединетите Американски Држави), а остатокот, во еднакви делови, во Централна Америка (главно во Мексико) и во Јужна Америка, во регионите на Андите, екваторијалните шуми и јужните пампаси.

Човек може само да биде запрепастен од најновите пописи: Соединетите Држави бројат помалку од 2 милиони Индијанци! Ако природната демографија не беше нарушена (на пример, како во Европа во последните три века), американските Индијанци во Соединетите Држави би требало да бидат најмалку триесет милиони. Што се случило во Перу и во Колумбија, во Чиле или во Аргентина, каде што Индијанците, како и во Мексико, се само мнозинство, доколку немаше геноцид, тие требаше да сочинуваат 90% од вкупното население? И ова е без оглед на мешањето и другите „асимилации“ за кои некои веруваат дека можат да ги искористат за да ги променат бројките.

Случајот со Американските староседелци е сумиран во злоќуден биланс: најмалку дваесет милиони луѓе се директно жртвувани на Богот Профит, преку масакри, беда, депортации и грабежи. Недостасуваат детали. Меѓутоа, општата слика е ужасно поучна: неволни, тврдоглави, ѓаволски алергични на принудната работа што им ја наметнале колонијалистите, Американските староседелци, прогласени за странци во својата земја, беа ништени од европските емигранти. За нивна несреќа, Африка за возврат беше жртвувана на олтарот на „цивилизациската мисија“ на европскиот капитализам за „чистење толку многу земја“.

Колапс на Африка

Ниту Монтескје, ниту Волтер немаа способност да го сторат тоа, но сега можеме да го направиме овој грозоморен попис и да го обвиниме економскиот систем заснован на трансформација во капитал на вишокот вредност изнуден од принудните работници, робовите. Двесте и педесет години по хуманистите од добата на просветителството, имаме сè што ни е потребно за да го измериме варварството на капитализмот во зародиш: дневниците на сопствениците на бродови, извештаите на капетаните, записите на патниците, износите на полисите за поморско осигурување, плановите и бројката на бродови, изводите од сметките на збогатените трговци со робови, франшизите, ликвидациите на недвижности, вредноста на валутите, шифрираните биланси на триаголната трговија, списоците со лекови на бродот, бонусите исплатени на ловците на робови во бегство, записите за линчовите, судските записи и билансот на егзекуциите.

Ниту еден сериозен историчар повеќе не ја оспорува оваа бројка. Ниту еден истражувач денес не се обидува да го минимизира размерот на катастрофата што за Африка беше нејзиното соочување со европскиот капитализам на метрополите во зародиш, кој можеше да ја достигне својата зрелост само благодарение на извонредните профити генерирани од инвазијата на континентот (Америка) извлечени од популации кои биле откинати од друг континент, Африка.

Накратко, десет милиони депортирани Африканци стигнаа до Новиот свет помеѓу 1510 и 1860 година. Повеќе од два милиони загинале за време на транспортот. Осум милиони исчезнале помеѓу местото на нивното заробување во Африка и крајбрежните трговски пунктови каде што преживеаните од рациите биле товарени на бродовите. Затоа, доаѓаме до бројката од минимум дваесет милиони луѓе откинати од африканската демографија.

За време на најславниот период на трговијата со робови, од 1650 до 1850 година, депортацијата достигнала 100 000 Африканци годишно. Претходно, од 1500 до 1650 година, стапката била помала: од 15 000 до 40 000 луѓе годишно; но најстрашниот период за Африка се совпаѓа со порастот на одгледувањето на памук во Соединетите Држави, помеѓу 1800 и 1850 година: до 120.000 луѓе се раселени годишно.

Очигледно е дека не е можно да се исцеди континент на овој начин без драматични последици: пред сè, во статистиката препознаено како строг демографски „дефицит“, мора да се забележи редовниот пад на уделот на Африка во светската популација: во 1600 година, тој претставуваше 30% од вкупната популација. Бројката падна на 20% во 1800 година. Падот продолжи до 1900 година, кога само 10% од светската популација живееше во Африка. Западниот брег, од Сенегал до Ангола, очигледно бил најпогоден. Крајбрежните шуми и саваните биле буквално натрупани од африкански кралеви кои со своите војски ги заробуваат и потоа ги транспортираат затворениците во трговските зони. Во овие сектори, машката популација се намалува: помеѓу Мавританија и Сенегал, 20% од вкупното население се депортирани за три века, а демографскиот дефицит на бреговите на Гвинеја, Бенинскиот Залив, Камерун и Ангола е таков што, во повеќето региони на Сахел, па дури и во шумите на Конго, има страшни нерамнотежи: едвај 50 мажи на 100 жени во Бенин, 70 мажи на 100 жени во Биафра, помалку од 50 мажи на 100 жени во Конго, во Шаба, во Ангола. Понатаму на север, помеѓу Централна Африка и Мали, во Брегот на Слоновата Коска и до Гамбија, има едвај шест мажи на секои десет жени. Постојаниот пад на населението во Западна Африка во овој период се објаснува со годишниот одлив (над три века) од три жители на илјада во просек. Ова може да изгледа незначително, но мора да се каже дека ова е 3% во текот на десет години, и 30% во текот на сто години! Земајќи ги предвид регионалните варијации и флуктуации со текот на времето, експертите се согласуваат дека минимум 15% од населението било депортирано помеѓу 1700 и 1850 година.

Како резултат на тоа, во истиот период, не е можно да се забележи какво било зголемување на општата популација на Африка (додека во исто време европската демографија го извезува својот вишок во Новиот свет и се подготвува да го насели целиот свет).

Економските последици се неверојатно насилни: кралствата кои произведуваат валута се враќаат во племенската фаза, племенските федерации се распаѓаат во скитнички заедници, воспоставените империи се распаѓаат, градовите се напуштени, полињата напуштени поради недостиг на земјоделци. Општата несигурност ја блокира трговијата, внатреконтиненталната трговија се намалува на регионално ниво. Долга економска стагнација го придружува демографскиот пад.

Економијата на грабежи и рации ја намалува желбата за работа. Полесно можеш да се збогатиш, или едноставно да преживееш, со киднапирање на синот на соседот, отколку со обработување на својата нива. Во исто време, идеолошките и политичките последици ја влошуваат стагнацијата на континентот: кралевите- трговци со робови насилно наметнуваат лични диктатури спротивни на традиционалната селска демократија. Дискусијата отстапува на верноста, плаќањето данок во заробеници ја заменува дипломатијата. Во средината на оваа колективна декаденција, ситуацијата на жените (со депортирање на мажите станаа непотребни) значително се влоши: гледаме како се формираат огромни хареми, составени од купени жени, вдовици и продадени мали девојчиња, невенчани и бескорисни. Со заробеници кои се премногу изнемоштени за да можат да се купат од Европејците и со вишок постари лица, се храни изобилно стадо наменето за човечки жртви, чија практика во Африка бележи злокобен и вртоглав подем од 17-тиот век.

Полека континентот тоне во варварство што никогаш порано реално не го познавал: трговијата со робови за време на африканскиот среден век никогаш не била ништо друго освен исклучителна, дури и маргинална. Исламот, во Сахел, не можеше да наметне полигамија. Човечките жртви биле ретки и ограничени на строго дефинирани прилики.

Во исто време, „африканскиот пазар“ доживеа вистинска структурна пресвртница. Пред доаѓањето на Европејците, црна Африка живееше околу регионот што се нарекуваше „Сахарско море“: централната пустина, низ која поминуваат каравани како многу бродови од пристаниште до пристаниште, служеше како економски центар: размена меѓу западниот брег и источен Судан, трговија со исламските цивилизации на Магреб. Од друга страна, океанот, кој граничи со густи шуми, служеше како граница, не нудејќи вистински економски интерес.

Меѓутоа, одеднаш, изградбата на трговски пунктови од страна на европските сили ја обрна африканската економија на глава. За помалку од еден век, просперитетните народи на пошумените савани станаа штала за робови и владееја воинствените кралства на крајбрежните шуми, создавајќи вистински империи на „ропска економија“, чија единствена активност беше навлегувањето во мирни области, рации, заробувања, транспорт и продажба на затвореници.

Релативниот просперитет, поради економскиот полет на Западна Африка (што можеше да се почувствува од 12-ти век), не можеше да преживее такви шокови. До 1800 година, целиот континент уназадил еден милениум.

Уделот на ропската економија во „првобитната акумулација“

Изгледа незамисливо дека дваесет милиони мажи, жени и деца биле откинати од нивните домови и земја за да се реши проблемот со продуктивноста: со оглед на ризиците од трансатлантската трговија, бруто платата мораше да се сведе на нула за да се добие задоволителен профит. Така, пресметката на трошоците за производство на кафе, какао, шеќер и памук може да биде поволна само со поништување на платите, со цел да се изнуди максимален вишок вредност; ропскиот работник, чиј вкупен трошок бил ограничен на неговата куповна цена и строго неопходната храна, на тој начин претставувал еден вид жив џекпот: произведувајќи меѓу пет и десет пати поголем вишок вредност од некој наемник во Европа, тој роб придонесе за збогатување на белите доселеници, трговците со робови и трговците од метрополата.

На крајот на 17-ти век, кога популацијата на робови во Соединетите Држави беше еднаква на онаа на белите имигранти, таа произведуваше 80% од бруто националниот производ на американската колонија. Затоа, можеме да видиме дека на тој начин таа придонесе за колективното богатство (бидејќи од него немаше никаква корист) толку многу што кога достигна, околу 1800 година, две третини од општата популација, американските белци практично се откажаа од секоја продуктивна улога за да се ограничат на високо исплатливите обврски на трговијата кон Европа. Дури кон крајот на векот, белите европски имигранти го преплавија Афро-американското население во последователни бранови и за прв пат обезбедија значителен, а потоа мнозински удел во бруто-домашното производство (без, сепак, да учествуваат мнозински во поделбата на бруто домашниот приход, поради експлоатацијата на платите чии жртви беа германските, полските, руските, италијанските и ирските новодојденци).

Трговците со робови, припадниците на најниската аристократија идалга и бескрупулозните авантуристи на почетокот на 16-ти век, можеа да транспортираат само околу десет илјади заробеници годишно, во британската колонија на север, француските и шпанските Антили и окупираниот Бразил од Португалците. Останувајќи маргинална до 1650 година, оваа ограбувачка трговија, иако профитабилна, сè уште не претставувала значаен извор на приход. Лесни за купување, со прилично ниска продажна цена (помеѓу 5 и 10 фунти во 1650 година за здрав човек од 15 до 30 години), робовите брзо умирале и исто толку брзо биле заменети; една година животен век во Бразил и Антилите, едвај две години во француска Луизијана. Пет фунти претставувале во 1650 година четвртина од месечниот приход на еден американски занаетчија на источниот брег. На пример, еден век подоцна, истиот роб бил тргуван за половна пушка и четири буриња барут. Не било доволно за навистина да се направи богатство...

За ропството да стане главен столб на европскиот капитализам во зародиш, а не повеќе само можност за дополнителен приход за феудалните економии кои се појавија во Средниот век, беа неопходни неколку елементи:

1. Изградбата ex nihilo на пазар заснован на побарувачка за производи кои се сметаат за ретки и се продаваат скапо и покрај ниската производна цена.
2. Воспоставување на реална монетарна циркулација околу трансатлантската трговија со робови, а за ова и рационализација на транспортот.
3. Заедничко регулирање на цената на робовите и трошоците за нивна издршка.
4. Воспоставување на договорени цени за производите на ропскиот труд, организирање на враќање во Европа на поголемиот дел од инвестициските профити. Без да се попречува реинвестирањето, на локално ниво во колонијалните економии, на неопходниот минимум, за да се избегне непродуктивното трупање.

Овие елементи неопходни за максимално изнудување на вишокот вредност произведен од робовите во Новиот свет не беа сите обединети до околу 1800 година. Економскиот бум што следеше беше таков што можеме без двоумење да кажеме дека европскиот капитализам немаше да го доживее својот извонреден раст во 19-ти век без одлучувачкиот придонес на трудот на робовите од Новиот свет.

Појавувајќи се во времето на Луј XIV, модата за „француски појадок“ (кафе со млеко или какао со шеќер од трска) стана универзален феномен низ цела Европа од 1750 година. Билните чаеви засладени со мед одеднаш беа напуштени за новиот појадок, дури и во најдлабоките слоеви на народот, дури и на село.

Побарувачката беше таква што Новиот свет десеткратно го зголеми увозот на робови и одгледуваше нови култури наменети да ја снабдат Европа со модерни егзотични пијалоци: Француските Антили, на пример, го напуштија одгледувањето на зачини и започнаа околу 1700 година да произведуваат шеќер, додека Бразил се претвораше во кафе и насекаде се правеа обиди да се аклиматизира какаото, па дури и тутунот, исто така модерни направени од францускиот двор. Откако беше создаден овој прв пазар, беше наследен од друг, кога кратко по 1800 година, американски инженер пронашол начин да кардира, преде и ткае памук. Одеднаш, целиот јужен дел на Соединетите Држави ја прифати оваа култура. Побарувачката за робови вртоглаво порасна во сите производствени области: Куба меѓу 1800 и 1850 година увезла повеќе од 700 000 дополнителни робови, ангажирани за одгледување трска. Јужниот дел на Соединетите Држави носеше повеќе од 150 000 робови годишно помеѓу 1810 и 1830 година во „памучниот појас“. Далеку од неуспешните почетоци, се роди вистинска „робовладетелска капиталистичка економија“.

Препродажбата на кафе и шеќер произведени во Америка сочинуваше 50% од извозната заработка на Франција во 1750 година.

Во однос на прометот на парите и трансформацијата во капитал на додадената вредност произведена од рационализацијата на транспортот на робовите, бројни индиции го означуваат сосема извонредниот карактер на профитот генериран од трудот на робовите: бумот на пристанишните градови посветени на овој сообраќај, паралелното буење на банкарските компании кои живеат од трговијата со робови и специјализацијата на одредени сопственици на бродови се опиплив знак за капитализацијата во Европа на профитот од експлоатацијата на Африканците депортирани во Новиот свет. Стана вообичаено да се каже дека Бордо, Нант или дури и Лисабон ги должат своите најубави области, нивните најубави споменици на репатрираниот главен град. Но, што е со Ливерпул или Амстердам, без да ги заборавиме Копенхаген и Стокхолм?

Затоа што ако е вистина дека Англија сама превезла пола од депортираните (таа ја прекинала трговијата со робови во 1812 година), а Португалците една четвртина, малите земји како Холандија и Шведска го должат својот економски подем на трговијата со робови (приходот по глава на жител од профитот од трговијата со робови беше десет пати поголем во нордиските земји отколку во Франција, на пример). Холанѓаните го направија транспортот на заробениците, исто како Данците и Швеѓаните, профитабилен специјалитет: адаптацијата на вентилационите покриви, миењето на визбите, систематското туширање на затворениците, подобрата храна и побрзите пловни објекти ја намалија смртноста на помалку од 10% од транспортираните заробеници, додека во исто време, во валканите бродови на француските, португалските и англиските авантуристи, смртноста можела да достигне 50%, генерално намирувајќи околу 30% од смртните случаи.

Прашањето дали навистина треба да му се припишат десетте милиони смртни случаи од трансатлантската трговија со робови на капитализмот во зародиш се наметнува уште помалку, бидејќи оваа трговија од самиот почеток имаше изглед на прилично организиран пазар, структуриран според регионални, па дури и меѓународни договори, обидувајќи се најдобро да одговори на флуктуирачките барања на плантажерите и европските увозници на егзотични прехранбени производи.
Никогаш немало „Берза на робови“, туку збир на целосно стандардизирани комерцијални практики, кои денес можеме да ги дознаеме преку бројни сметководствени документи. Купени во Африка со предкапиталистички систем на размена (еден роб за дваесет литри ракија во 1770 година, или две парчиња ткаенина, или две капи и ѓердан од школки), затоа не многу рационални и ризични, заробениците имаа цена по нивното доаѓање во Америка, во зависност од нивната возраст, пол, здравје и локални потреби. Трансформацијата на профитот во инвестиции, трансферот на капиталните добивки во Европа или големите колонијални градови, државната субвенција за робовладетелите (Ришелје во 1635), англиските даноци (од 1661 година), регулирањето на казните на робовите за да се избегнат стапки на смртност контрадикторни со профитабилноста (Колбер во 1685 година), сето ова укажува дека од 17 век ропската економија на Новиот свет била исто толку важен столб за примитивната капиталистичка акумулација како оградувањето на јавното земјиште1 или основањето на ломбардиските банки неколку века порано.

Кралот на Шпанија им даде зелено светло на бродовите со робови со декрет од 12 јануари 1510 година. Првите африкански заробеници беа истоварени на Хаити една година подоцна, во 1511 година. По еден век несериозна работа, при што беа воспоставени елементите на робовладетелскиот капитализам, официјалните берзански цени за егзотичните прехранбени производи увезени во Европа почнаа да ја одразуваат состојбата на „пазарите“; повеќе од стотина купопродажни пунктови на африканските брегови се договорија за најниската цена на абоносовото дрво, ставката „стекнување“ беше ограничена на транспортните трошоци. Петнаесетте пристаништа кои меѓу Рио де ла Плата и заливот на Њујорк го обезбедуваа главниот дел од приемот на заробениците, исто така, се договорија, просечната продажна цена на здрав возрасен роб флуктуираше (во постојани фунти) од пет до дваесет пресметковни единици од 1800 година, односно меѓу еден и два пати поголема од цената на запрежно животно, вол или коњ. Остануваше да се регулира цената на прехранбените производи.

Со оглед на услугите што ги дава робот, три века беше одличен бизнис за профитабилноста на инвестициите во двете Америки. Од една страна, важноста на профитот од ропскиот труд може да се мери во конкретните перформанси на продуктивноста што го карактеризираат: бруто платата се стреми кон нула, односот помеѓу производството (што и да е) и оваа бруто плата дава бесконечна вредност, математичка слика за максималното можно изнудување на произведениот вишок вредност. Од друга страна, ситуацијата на монополот над пазарот на заробеници обезбеди профит што `и овозможи на Европа да воспостави солиден прединдустриски капитализам што му овозможи да премине на повисока фаза во текот на 19 век, онаа на освојувањето на светот. Откако го наметна „парискиот појадок“, ропската економија (составена од системот на банки / европски бродари / африкански кралеви-трговци со робови / транспортери / плантажери и американски извозници / европски увозници) го внесе памукот во мода. Откако ја создаде потребата (откако успеа да ги исфрли од мода медот, билните чаеви, ленот и свилата), таа најпрво одговори на истата на просто меркантилен начин со даноци и протекционистички бариери, а потоа на покапиталистички начин во модерна смисла, преку франшизи, договори, акционерски друштва и конкуренција. По еден век, ценовната рамнотежа, постигната со регулирање на понудата и побарувачката, буквално го натера европскиот капитализам да полета.

Ќе се потсетиме на екстравагантната човечка цена на овој развој: 7 до 8 милиони Африканци убиени за време на рациите или загинати за време на транспортот до трговските пунктови за робови во Африка. Два милиони загинале за време на преминот на океанот. Уште два милиони умреле од исцрпеност во првата година на плантажите. Невозможно е да се прецизира бројката на смртни случаи поради малтретирање, самоубиства, бунтови, репресии, линчови и директни масакри.

За Африка, сето ова доведе до невидена историска и културна регресија, демографски колапс доволен за стагнација на африканското население, дефинитивни омрази, економско уништување, поништување на растот и негово одложување што колонијалната инвазија само ќе го влоши.

И покрај тенденциозните историчари кои ја припишуваат иницијативата за трговија со робови на африканскиот феудализам или ги обвинуваат арапските кралеви дека ја овековечиле, и покрај сикофантите на либерализмот кои одбиваат да ги измерат профитите на ропската економија и да ги поврзат со спасувањето и потоа полетувањето на европските економии, мора да кажеме и да не се плашиме да се повториме: мноштво неоспорни факти покажуваат дека капитализмот во зародиш не ги искрвари само народите во Европа (оваа пресметка може да се направи на друго место). Капитализмот го консолидираше својот полет врз масовна гробница каква што историјата, иако веќе крвава, никогаш не видела: дваесет милиони домородни Американци истребени за три века и дванаесет милиони Африканци убиени на работа во исто време. Цели два континента се жртвуваа за воспоставување криминален систем без морал и без никаков друг закон освен оној на профитот. Повеќе од триесет милиони луѓе убиени од капитализмот, на директен и несомнен начин.

____________________

1. Актите за оградување произведоа законски права на сопственост на земјиште кое претходно беше заедничко во Англија и Велс, особено отворените полиња и општинската земја. Помеѓу 1604 и 1914 година беа донесени над 5200 поединечни акти за оградување на јавното земјиште, кои опфатија 28.000 km2. Види повеќе во Peter Linebaugh, Stop, Thief!: The Commons, Enclosures, and Resistance, PM Press, 2014. (Заб.на прев.)

Превод: Томислав Захов

Фотографии од филмот Ослободениот Џанго од Квентин Тарантино

Извор: Le livre noir du capitalisme., Pantin, France: Le temps des cerises, 1998, 427 pp.;

ОкоБоли главаВицФото