кој сум

24.03.2015 03:04
кој сум

јас сум тој што го чекаш. тој што го загина
еднаш во чекалницата помеѓу две раѓања. помеѓу
две отелотворувања. еден до друг бројче чекавме
седнати на клупата и нишавме со ноџињата,
ти текнува? јас сум тој со кого шаркаше
со суви гранчиња во пепелта. сонцето го баравме,
ти текнува? јас сум тој летачот што го црташе
во детството во тетратката со квадратчиња.

ист јазик зборуваме. ист свет измислуваме.
исти зборови во ист миг изговараме. и исто
јазикот си го подгризуваме.

што правам?

ти раскажувам приказни.
те потсетувам. невозможно е
само еден од нас да памети.
додека ти не се сетиш, дотогаш
и јас не постојам.

Слика: Daniel Barkley

Слични содржини

Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото