Македонија и производството на електрична енергија

12.11.2021 13:05
Македонија и производството на електрична енергија

Да видиме колку земјите од поширокиов регион го промениле нето производството на електрична енергија во последниве околу 25 години.

Следуваат податоци за промената на нето производството на електрична енергија во периодот 2016-2020 година во однос на периодот 1990-1994 година, според податоците на Евростат.

Значи, во рок од околу 25 години Македонија го намалува производството на струја за 2%, додека сите останати наведени го зголемуваат. Србија на пример за минимални 3%, Словенија за 38%, Албанија за дури 75% и Турција за неверојатни 346%.

За БиХ, Црна Гора и Косово Евростат не располага со податоци за првите неколку години.

Извор: Рефлектор

Слични содржини

Општество / Култура / Теорија

ОкоБоли главаВицФото