The flames fluttered for a moment

01.06.2022 17:19
The flames fluttered for a moment

The flames fluttered for a moment, searching for something to catch hold of, then SPUTTERED OUT in the cold breeze.

Plamenovi su za trenutak treperili, tražeći nešto što bi mogli zahvatiti i onda se ugasili u hladnom povjetarcu.

(од енглеско-хрватскиот Glosbe речник (наводно најголемите онлајн речници, ама ете у мк Glosbe го нема SPUTTER OUT)

Не ми се тегнат некоиси попоетически локуми вечерва иако нешо као му се мислев, ама после толку многу фотки од отровниот пожар во Тетово во складот за градежни материјали, ми дое нешо чудно шо сите по катаљардити пут го ламентираат „немањето на држава“ - никако не ми е јасно тоа, и увек им предлагам на ламентаторите, кога сум у њихово физичко присуство, да идат у првиот дуќан и да си земат шо им треба и да си излезат без да платат, а тоа им го предлагам само за после да можат на своја кожа да ја осетат првата и основна функција на „државата“, а па после после тоа и мене да ми објаснат шо све друго подразбираат под „држава“ за да го доуточниме фрифлоутинг проблемов у „свези“ со све у животецов, а шо така фреквентно се покрива со тоа фекин „снемуење на државата“ - а со и рестото жалопојки поврзани со тој лакановски недостатак на етатски ентитет без некако да се дое до некое практично уточнуење на одговорностите или шоидае у свези со фактичкото стање, кое у овој случај имаше ептен „свеза“ со лесно запаливиот стиропор, прогласен за граѓевински материјал у втората ера на енергетска штедљивост и ефикасност, првата ера беше отелотворена, или тачније уѕидотворена, у станот у кој живеев со родитељите и сесре од 1980 до 1996, а у кој сесре и сад живи, значи коа за прф пут Југа покушаваше да понуди системско решење за кризата со енергенси у становање со смањивање на џамчињата и по цена на, така, помрачњикави станчиња.

А тој па стиропорот сеа стана свеприсутан не само овде, него и у демек побогаташки земљи, увек коа треба да се спроведе изолација за становање за сиротиња, ил‘ за не баш много паметни, пошо само неколку секунди гуглање се довољни за ко лаик да прочиташ дека рolystyrene is highly flammable and ignites at relatively low temperatures. It has been linked with huge fires...

Ја нешо као се тешам дека ниеден објект кајшо подугорочно престојуем не бил изреновисан со лепење на стиропор и нешо можда чак и би помислила да захтевам одговорност од „ауторитетите“ у „свези“ тога, ама па ко ќе ми текне, а баш сабајле ми текна ко со копиљов си остаавме кључеви у хидрант у Скопље, дека и у оние случаи у кои ауторитетите и уградиле такви црвени кутии со црева за вода, тие истите цревца биле украдени и незаменети, а све нешо ми се чини дека то је задужење на куќен совет или на оние лоповско-преварантски удружења/слеш/компании за одржавање шо се преправаат, под закрила на глупиот и недоречен закон шо ги регулира, дека се одговорни за куќносаветските занимации и стандарди, па после следат и други health and safety зајебанции у „свези“ со урбаното живеење кои се у подједнаков крш од типот „луд јебе збуњеног“ и важно сите „кур ги боли“ дур‘ не се деси срањето.

Па така, можда стварно е боље и лакшије само да си го изламентираш лабафко „недостататакот на држава" en gross илити на ангро, без навлагање у детаљи, пошо исто ти се фаќа.

ОкоБоли главаВицФото