"Луцидниот сон" на вајарот Џонсон Цанг

14.03.23 13:05

Уметникот од Хонг Конг, Џонсон Цанг, со децении ваја дела од керамика и челик кои ги истражуваат границите меѓу видливото и невидливото, правејќи ги мислите и емоциите опипливи преку минимални форми направени од бел порцелан.

Истражувајќи го смирувачкото и вознемирувачкото, делата на Цанг претствауваат приказ на анксиозностите и механизмите за справување со нив кои го окупираат современиот ум.

Скулптурите го одразуваат стремежот на Цанг за духовен раст и ја препознаваат потребата „да се запре внатрешната војна и со мир да се соочи со сè што се случува“.

„Предомислување“
„Луциден сон II, комфорна зона“
„Исцелување во тек“ (2019)
Детали за „Исцелување во тек“ (2019)
„Луциден сон II, пропадна“
„Сè уште во One Piece III“
Четири фотографии од бели порцелански фигури, секоја со згрчено лице
Горе лево: „Луциден сон II, во потрага по пролет“. Горе десно: „Луциден сон II, моментот“. Долу лево: „Луциден сон II, себе“. Долу десно: „Луциден сон II, два во едно“
„Луциден сон II, импресиониран“
„Луциден сон II, ветена земја“
„Луциден сон III, воена зона“

Извор: Colossal

ОкоБоли главаВицФото