Зошто се смееја народните херои

09.05.2024 12:32

Никаква натчовечка храброст
(обично жарко срце, обична убавина)
Ни празната бесмисла на смртта
Ни автономниот морал
Туку сите тие шушумиги од другата страна
Па утре да те стават пред ѕидот
Пред нивниот стрелачки вод
Откочената пушка, куршумот в цевка
Шароликото друштво на кибритчии кодоши
Гола и боса утре да те стават
Пред тие овластени шапшали
Пред тие убијци-циркусанти
Иако не си херој
Би се смеела горко
Би се смеела слатко
Би се смеела и ти

Превод: П. В.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото