„Фијук” саем во „Лабораториум”

02.01.2024 15:55
„Фијук” саем во „Лабораториум”

Во организација на Бош Фестивал, Партизанска штампа и Гола Планина Колектив, на 4-ти јануари, со почеток во 17 часот, „Фијук” саем доаѓа на санката на Дедо Мраз директно во „Лабораториум”.

„Не грижете се, и Баба Мразица е тука, во проѕирен комбинезон ќе нуди тазе графики и топли колачи! Дедо мраз не е тука, оти како „Фијук” нема друг” – велат организаторите на саемот.

Автор на плакатот Старк Атила ака @kulocity
„Фијук” саемот ќе биде отвoрен со изложби на:

Атила Старк , Будимпешта, Унгарија

Јован Гаковски, Скопје, Македонија

Мила Добревска, Скопје, Македонија

Покрај изложбите и музичкиот дел, на саемот Фијук ќе се одржат и работилници со колаж, пластелин, шпреса и сито печат во живо.

„Фијук” саем  е настан за промоција на независно издаваштво инициран од колективот Матријаршија во Белград, со цел да собере на едно место што поголем број на мали издавачи кои се бават со уметничка продукција и издаваштво на книги, фанзини, весници, цртежи, скици, слики, фотографии и музика. Целта е нивна промоција, поврзување, вмрежување и поголема видливост. Истиот се шири во овој формат и под ова име и во Хрватска, Шведска, Словенија, со повремени настани кои привлекуваат значителен број на публика, задолжително поддржан со музичка програма.

Затворањето на саемот ќе се одбележи со музичко-сценски перформанс на Јован Гаковски, Јоана Ристеска, Иво Николовски и Гол Партизански Џем.

Учесници на Фијук саемот се: Matrijarsija, Longest Night, Shock Troopers, Тома Димовски, Партизанска штампа, Арт Еквилибриум, СловоКулт, Јелена Белиќ, АШ, Матеј Богдановски, 5060, Луфтханза, Кула Колектив, Ана Таи Таи, Шарла Рекордс, Boiling Point (Kran Records), Green Hill Records, Indog, Лусиана Ампева, Издавачка куќа Илика, Скопје, Марта Патлиџанковска, Црна Хроника, Ана Спасова, Евгенија Трајковска, Теона Димитриевска, Бисера Бенко, Габриела Живковска, YOU, ПМГ Рекордингс, Тања Вукобрат, Дона Илијевска, Наташа Гелева, Јулија Ојден, Спознавање, Пондер, Дона Илијевска, Стефан Алијевиќ, Дамјан Ѓоргиевски, Александар Бараковски, Александар Танчовски, Марко Марковиќ, Иван Аврамовски.