Не можеме да игнорираме актуелен министер кој ги нарекува Соединетите Држави труп чии нокти продолжуваат да растат

22.03.2024 19:11

Не можеме да го игнорираме тоа кога претседателот на Националното собрание на Унгарија тврди дека војната на Путин во Украина е всушност ‘водена од Соединетите Држави’. Не можеме да игнорираме актуелен министер кој ги нарекува Соединетите Држави труп чии нокти продолжуваат да растат. Не можеме ниту да разбереме ниту да прифатиме премиерот да ги идентификува Соединетите Држави како ‘главен противник’ на нашиот сојузник, Унгарија. Или неговото тврдење дека владата на Соединетите Држави се обидува да ја собори унгарската влада - буквално, да го ‘порази’.

Дејвид Пресман, амбасадор на САД во Унгарија; Дојче веле, 16.03.24.