Пристигнати раскази на конкурсот Бегство

05.10.2015 17:10
Пристигнати раскази на конкурсот Бегство

На конкурсот за краток расказ на тема Бегство распишан од издавачката куќа Темплум и порталот Окно, пристигнаа 147 раскази од 92 авторки и автори. Победниците ќе бидат објавени околу средината на октомври на Окно, а исто така ќе бидат известени и по мејл. Во продолжение, го приложуваме списокот на авторите и пристигнатите раскази на конкурсот.

 

1. Дејан Жерајиќ - Скопје вчера
2. Саше Мержаноски - Бегство
3. Стефан Алиевиќ - Институција Пустина
4. Дејан Крстески - Борба на примарните
5. Љупка Јаневска - Бегство
6. Кирил Максимоски - Посвета
7. Мартин Митевски - Носталгија
8. Елена Стерјовска - Од почеток; Преку Прагот
9. Славица Станковска - Мостот на моето детство
10. Андреј Богатиноски - Фениксот на августовската ноќ
11. Марина Шикова Димовска - Рајска птица
12. Ѓорѓи Крстевски - Бегство од затвор; Црната коњаница; Никој
13. Ивана Стојковска - Трошка
14. Ванѓел Димановски - Кофчеже; Блесок
15. Живко Грозданоски - Девојката што станала гулабица
16. Ленче Китанова - Бегство во сопствената земја од сопствениот народ
17. Васко Марковски - Пристаниште
18. Анушка Цветковска - Спомени Скопје
19. Анкица Стојаноска - Вешти ловци; Каде со куферот... со спомени
20. Емилија Карафилоска - Бегство; Бегај
21. Сотир Габелоски - -Пејсаж без значење; Производ, а не судбина; Се заколнувам во нашата љубов
22. Виолета Цветковска - Сонувалка
23. Сања Михајловиќ Костадиновска - Граница
24. Илчо Лазарески - Време
25. Ива Ангелоска - Патот на светулката
26. Магдалена Чапаровска - Школки; Комуникација; Ескапизам 1 - 0 Реалност Реванш; Ако имав срце; Овошје
27. Николина Нолевска - Бегалци
28. Елена Кузманов - Бегство
29. martiX east - Плантажата во која не се раѓаа само портокали
30. Светлана Папачек - Странец
31. Виолета Бојковска - Бегство
32. Напишав Расказ - Бенка на грбот
33. Мања Величковска - Бегство; Бегство 2; Делфини во стратосферата
34. Љупчо Петрески - Касапење; Соѕвездие
35. Јордан Коцевски - Сликарот
36. Мартина Андријевска - Бегство од мракот
37. Марија Јовчевска - Бегство
38. Ирена Стевановска - Бегство од светот или од самата себе
39. Коста Милков - Л’скави чевли; Туѓинци во Оксфорд; Бегство во Марсеј
40. Наташа Урдовска - Птици
41. Александра Стеваноска - Кафе „Сон“; Вистинскиот; За едно јаболко
42. Александра Србаковска - Дестинација - крај, за нов почеток; Одмазда
43. Надица Јовановска - Бегство
44. Тамара Атанасова - Бегство
45. Тамара Пауновиќ - Оној среќникот; Архива; Зборот врба
46. Илчо Царовски - Хроника на еден инспектор
47. Неразделина Неразделна - Вистина
48. Горана Митровиќ - Разминување
49. Ирина Максимоска - Монолог
50. Тони Павлески - Гром
51. Ина Ото - Сините бегонии; Супер-херои; Нудисти-авантуристи; Бегство во боја; Сонот за бегалската криза; Талентот од Блискиот Исток; Сталкерот-бегалец; Постмодерна басна
52. Сузана Ѓорѓиевска - Таму, каде што си ти; За време на дождот; Болештини
53. Дијана Петрова - Оган кој смрзнува; Бегство од (не)своето тело
54. Иванка Стојкова - Нарциси и глуварчиња; Средби и разделби; Овој народ знае
55. Габриела Стојаноска - Охрид Лакус; Борхес и таа
56. Александар Маџаровски - Чудо
57. Јосип Коцев - Генезис: прогон
58. Анета Попова - Бегство
59. Ана Тодоровска - Загубена револуција
60. Елена Стрезоска - Бунило
61. Игор Ивановски - Пеперутка и бурек со урда и луто пиперче; Девојката и куклите; Полицаец и миленик; Големиот комарец и психологијата; Дебелиот и малиот автомобил и други; Кратка сага за дебелиот сив зајак; Тела и нивните делови
62. Јелена Никодиноска - Минувачи
63. Мартина Јанеска - Две бегства
64. Боган Сугарески - Бегство во долг капут
65. Весна Шереметкоска - Соседи; Бегство од својата кожа
66. Елена Стојковска - Бегство
67. Таме Мирческа - Погледот кон светлината
68. Александар Маркоски - Бегство во гробот на дедо ми
69. Воислав Пехчевски - Бегство од рајот; Блесок; Магла (криза во идентитет); Манифестот на старата мајка; Совршен поет; Судир; Црна кутија
70. Благојче Николоски - Бегство
71. Сандра Ивановска - Ветувам
72. Викторија Блажеска - Заборави ги моите очи
73. Лиле Јовановска - Бегство
74. Давид Дамјаноски - Бегство; Бегство 2
75. Александра Трпеноска - Бегство
76. Слободан Беличански - Семејна библиотека
77. Марко Манчев - Неотповиклива размисла
78. Јаков Попоски - Одломки од Космос
79. Марија Димкова - Возови и коски
80. Мира Смаќоска - Слобода; Градот; Се разлистувам
81. Мира Ѓоргоска - Бегство 1; Бегство 2
82. Ангелина Аџиоска - Бегство
83. Органски Донер - Скок во бодликава жица
84. Даница Кузманов - Бегство
85. Јована Матевска - Дамаскиниот аманет
86. Рената Пенчова - Патот до метаморфозата
87. Маја Васева - Висини кои не можат да се дофатат
88. KN - Услужната дејност на Тристан Ансел
89. Валентин Тасески - Мала ноќна; Миг
90. Балеог Олаф - Патување до Марс
91. Бојан Георгиевски - Јадеж
92. Ивана Галапчева - Дома.Надвор; Изјава

Слични содржини

Книжевност
Книжевност / Култура / Настан

ОкоБоли главаВицФото