Будистички екстремисти му се закануваат на Западот со мир и хармонија

24.11.2015 14:04
Будистички екстремисти му се закануваат на Западот со мир и хармонија

Во 45-минутно видео објавено на тибетската веб страница Thursday, Цуглаг Ринпоче, лидер на будистичката екстремистичка група Каматана, се закани дека наскоро ќе го нападнат Западот со бран од мир и спокојство.

Зборувајќи пред олтар опкружен со свеќи, миризливи стапчиња и мала статуа на Буда, Ринпоче не прецизираше каде ќе биде изведен нападот на внатрешен мир, но изјави дека на мета на будистичките фундаменталисти е целото страдање на Западот.

„Во име на Големиот учител, ништо нема да нè запре во ширењето на експлозија од емпатија, сочувство и вистинска несебичност на Запад“, изјави Ринпоче, додавајќи дека сите непријатели на слободната, безгранична состојба на умот ќе бидат „обземени од чиста, вечна среќа“.

„Ниту еден град нема да биде поштеден од спиритуална хармонија. Ќе ставиме крај на сите болки и стравови на Западот, ќе ставиме крај на сите деструктивни желби, на алчноста, забудите и погрешните копнежи. Навистина, ќе ги фрлиме САД на колена и ќе ги ставиме во длабока медитација“, се заканува будистичкиот свештеник.

„Мудрост и чесност за Западот! Мудрост и чесност за сите живи суштества на Земјата“, решително ја упати Ринпоче својата заканувачка порака.

Лидерот на будистичките екстремисти нагласи дека од Њујорк до Лондон, Мадрид и Париз, тие нема да запрат сè додека секој град не потоне во состојба на целосна нирвана.

Според добро упатени извори од повеќе безбедносни служби од Франција, Германија, САД и Белгија, опасноста од целосно просветлување е реална и треба да се сфати сериозно.

Извор: The Onion

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото