Убиството е нејзино хоби: Изложба за Френсис Глеснер Ли, мајката на американската форензика

09.02.2018 09:23
Убиството е нејзино хоби: Изложба за Френсис Глеснер Ли, мајката на американската форензика

Изложбата „Убиството е нејзиното хоби: Френсис Глеснер Ли, Кратка студија на необјаснетата смрт“, претставена во галеријата Ренвик во музејот „Смитсониjан“ во Вашингтон, истражува еден невообичаен аспект на поврзаноста помеѓу занаетчиството и форензичката наука. Таа, исто така, ја раскажува приказната за жената која со помош на традиционално женски занает, успеала да ги унапреди методите на полициска истрага, во која доминираат мажите и да се позиционира како еден од водечки гласови во оваа област.

Френсис Глеснер Ли (1878-1962) ги изработила своите извонредни „Кратки студии на необјаснета смрт“ - исклучително детални минијатурни сцени на местата на злосторство, со цел да ги обучи полицајците од одделот за убиства да „го осудат виновникот, да ги ослободат невините и брзо да ја разоткријат вистината“. Овие минијатурни диорами на вистински злосторства кои биле создадени во првата половина на 20-тиот век сè уште се користат во форензичката обука денес, а помогнаа да се револуционизира начинот на кој се вршат истрагите на убиствата.

Ли, првиот женски полициски капетан во САД, се смета за „мајка на форензичката наука“, помогна да се формира првиот оддел од овој вид за правна медицина на Универзитетот Харвард, во време кога судската медицина уште беше во зародиш. Во тоа време, имало само малку обука за истражувачите, што значи дека тие често не можеле да ги видат или не знаеле како да постапат со клучните докази, или неповратно ги уништувале доказите на местата на злосторствата. Малкумина имале медицинска обука за да можат прецизно да ја утврдат причината за смртта. Ли и нејзините колеги од Харвард работеле да го променат ова, но биле потребни средства и алатки за да им се помогне на полицајците, потрагата по вистината да ја спроведуваат во соработка со науката. Ли била талентиран уметник, како и криминолог. За да го реши овој проблем, таа ја искористила својата вештина за изработка на минијатури што ја научила уште како млада девојка. Ли ги конструираше „Кратките студии“, во почетокот на 1940-тите години за да ги научи инспекторите како правилно да го истражуваат местото на злосторството за да ги откриваат ефикасно и да ги разбираат доказите. Еквивалентни со „виртуелната реалност“ на тогашното време, нејзините маестрално изработени диорами се карактеризираат со рачно изработени предмети и цели сцени со исклучително прецизни детали.

Секој елемент на диорамите - од аголот на минијатурните дупки од куршумите, состојбата на бравите, начинот на крварење од раните и исклучително детално насликаните минијатурни трупови, влијаеле да се зголеми способноста за опсервација и дедукција. Овие диорами се толку совршени што и денес, сè уште се користат на семинарите за обука во Одделот за медицинска форензика во Балтимор.

Поставката на диорамите во галеријата „Ренвик“ им овозможува на посетителите да ги доживеат како уметнички дела и наследство на материјалната култура, покрај тоа што имале голема важност како форензички алатки, а и да ја разберат генијалната способност на Ли за раскажување на сложени приказни преку експресивниот потенцијал на едноставните материјали. Во „Студиите“ кои претставуваат композит на вистински и многу тешки случаи на убиства, самоубиства и несреќни смртни случаи, Ли сама ги замислила и ги дизајнирала сите поставки. Таа била и строга и мошне креативна во нејзината потрага по детали – рачно плетела мали чорапи, рачно ги изработувала минијатурните цигари, горејќи ги за да бидат автентични, пишувала милиметарски букви со четка која имала само едно влакно, а во нејзините диорами сите врати и прозорци имаат брави што функционирале исто како вистинските.

Изложбата, исто така, го нагласува суптилно субверзивниот квалитет на работата на Ли, особено начинот на кој нејзините диорами предизвикуваат асоцијација на женственост и домашна идила, тие се пресврт во очекуваната потреба за изработка минијатури, шиењето и другите вештини кои се сметаат за „женска работа“. Исто така, очигледен е и нејзниот фокус на жртвите кои за општеството биле „невидливи“, таа особено сакала да се занимава со такви случаи. Ли беше посветена на потрагата по вистината и правдата за секого, а честопати се занимавала со случаи во кои жртви биле жените, сиромашните и луѓето што живеат на работ на општеството, чии случаи можеле да бидат занемарени или погрешно разрешени заради предрасуди од страна на инспекторите. Таа сакаше студентите да ги препознаат и надминат сите несвесни предрасуди и да го третираат секој случај со строгост, без оглед кој е жртвата.

„Студиите“ сè уште се активни алатки за обука, решението за секоја од нив останува тајна. Сепак, извештаите за местата на злосторствата (напишани од Ли за да го дообјаснат секој случај) кои им се даваат на студентите заедно со секоја диорама, достапни се и за посетителите на изложбата за да ги охрабрат да им пријдат на начинот на кој им пристапува истрагата.

Изложбата „Убиството е нејзиниот хоби: Френсис Глеснер Ли и кратките студии на необјаснетата смрт“ е прво јавно презентирање на комплетната серија на деветнаесет студии кои се зачувани до денес.

„Кратките студии“ ги учат луѓето како да гледаат ... Толку многу од нашата култура е дигитална и тоа е местото каде што се истакнува занаетот, бидејќи е тродимензионален. Од интернет не може навистина да го разберете, ниту пак од рамната страница на книгата; целосно може да го истражите само ако влезете во него.

 

Извор: Smithsonian American Art Museum and Renwick Gallery

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото