Постери од школата за социјално ангажиран стрип

07.10.2019 00:16
Постери од школата за социјално ангажиран стрип

Стрип постери што произлегоа од Школата за социјално ангажиран стрип беа поставени низ Скопје.

Школата почна во април, под водство на уметниците Ѓорѓе Јовановиќ и Владимир Лукаш, со низа работилници, проекции и предавања од истакнати автори од различни области.

Во фокусот на Школата е социјално ангажираниот стрип. Се изучуваат уметничките практики со кои се промовира стрипот како медиум, кој придонесува кон социјално ангажираните практики и цели кон зајакнување на правата на маргилизираните заедници. Исто така, вклучување на исклучените и осветлување на бројните животни приказни на поединците и заедниците, приказни што не можат често да се видиме во делата на стрип авторите, ликовните уметници или пак во традиционалните медиуми.

Целта е да понуди иновативен пристап кон поимањето и потенцијалот на стрипот како медиум низ кој може да се артикулираат релевантни прашања и проблеми во нашето општество.

Наскоро е планирана и изложба, а дотогаш – погледнете ги овие стрип постери на млади креативци:

Горица Димовска 

Теодор Јуруковски

Јасна Николова

Александар Танчовски

Извор: https://www.radiomof.mk

Слични содржини

Стрип / Култура / Уметност
Општество / Графички Дизајн / Уметност

ОкоБоли главаВицФото