Медиум на друм (44): Who, where, when, what, why

12.02.2020 22:37
Медиум на друм (44): Who, where, when, what, why

Се смета дека културата на „пет W“ потекнува од англиската новинарска школа: who (кој), where (каде), when (кога), what (што) и why (зошто).
Но, потеклото на златното новинарско правило е многу постаро. Во едно од своите најпознати дела за реториката, De inventione (86 година п. н. е.), Цицерон ги кодификува елементите неопходни за раскажување во шест прашања: quis (кој), cur (зошто), ubi (каде), quando (кога), quemadmodum (како) и quibus adminiculis (со кои средства).

Избор и превод: Никола Гелевски
Гиф: Bill Domonkos
Извор: Џовани Гоцини, Историја на новинарството, 2000

Кон Медиум на друм (43)

Рубрикава е финансиски поддржана од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност - КриТинк“ на Метаморфозис и Евротинк финансиран од Европска Унија.

Слични содржини

Општество / Активизам / Gif / Книжевност
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif

ОкоБоли главаВицФото