Патот на гасеницата

18.12.2020 17:00

Гасеница една си била, не баш мила,
но пат минала низ Харибда и Скила:
ползела низ скалила и слепила
и најпосле ја изгубила целата сила.

Заспала, свиена во свила.
Сонила дека некоја самовила
ѝ ја сменила обвивката гнила
и ѝ дала шаренонежни крила!

„Волшебницата Сибила ме впила?
И сосем ме скротила и сменила?
Крилја ми скроила и споила? И ги залепила?!
И врз нив се нацртала со очила? Ме соочила?!“

О не! Гасеницо мила,
договор со волшебница ти не си склучила!
Тебе, гасеницо, пеперуга ти се случила!

 

Слични содржини

Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото