Еволуција на азбуката

12.08.2022 12:00
Еволуција на азбуката

Мет Бејкер создава корисни визуелни водичи кои сумираат стотици, а понекогаш и илјадници години историја во графикони.

Постерот „Еволуција на азбуката“ фрла поглед на речиси 3.800 години од еволуцијата на латинската азбука, следејќи ја од египетските хиероглифи (околу 1750 п.н.е.) преку феникискиот, раниот грчки и латинскиот, и конечно, до денешните форми. Овој ограничен графикон покажува дека некои букви изгледаат релативно исто со милениуми, додека други, како U, V и W, се развиле многу понеодамна, од единствен знак.

Извор: This Is Colossal

Слични содржини

Графички Дизајн / Книжевност / Уметност
Општество / Графички Дизајн
Книжевност
Графички Дизајн / Книжевност / Уметност
Графички Дизајн / Книжевност / Уметност
Графички Дизајн / Книжевност / Живот / Уметност

ОкоБоли главаВицФото