Зелена папочна врвка меѓу градот и природата

12.06.2012 11:58
Градинарска герила

Оваа интервенција во просторот на средновековното гратче Јаујак, јужна Франција, може слободно да се нарече градинарска герила.

Имено, камените улици на овој град со едвај илјада жители едно утро осамнаа со зелен килим.

Оваа интервенција е на уметникот Гаел Виледари, за која потроши 420 метри тревник, а замислата му беше да го поврзе ова гратче со зелената долина која го опкружува, односно да ги поврзе човекот и мајката природа со делче од самата природа, како еден вид папочна врвка.

Интервенцијата беше изведена во јуни, минатата година, како дел од прославата на десетгодишнината од програмата Art & Nature, а освен фотографиите кои ги пренесуваме можете да го погледнете и видеото од 30 секунди за целиот настан.

Your browser is not able to display this multimedia content.

Извор: lupiga.com

Слични содржини

Активизам / Јавни простори / Екологија
Активизам / Јавни простори / Став
Активизам / Јавни простори
Активизам / Јавни простори
Јавни простори

ОкоБоли главаВицФото