Футуристичките сеништа од југословенското минато

23.08.2013 13:13
Футуристичките сеништа од југословенското минато

Спомениците и градбите од социјалистичката епоха се приустни во сите држави од поранешна Југославија, и многу од луѓето кои живеат на овие простори се навикнати на нив како дел од секојдневиот живот. Но како им изгледаат на другите?

Холандскиот фотограф Јан Кемпенерс ги посетил земјите од поранешна Југославија за да ги документира спомениците во серија фотографии. Поголемиот дел од овие споменици се изградени во 1960-те и 1970-те години по наредба на претседателот Јосип Броз Тито, а многу од нив се посветени на жртвите од Втората светска војна и концентрационите логори. За жал, со падот на социјализмот и распаѓањето на Југославија и најголемиот дел од спомениците се заборавени. Фотографиите на Кемпенерс ја прикажуваат нивната очигледна запоставеност, која е во голем контраст со нивната футуристичка естетика.

Фотографот смета дека овие споменици не само што ги загубиле своите посетители, туку и нивното значење и симболизам. „Тие поставуваат серионни прашања во однос на природата на спомениците во уметничката традиција. Што може да претставува споменикот кога веќе не служи за да потсетува на нешто?“

1. Подгариќ, Хрватска2. Тјентиште, Босна и Херцеговина3. Кореница, Хрватска4. Илирска Бистрица, Словенија5. Сански Мост, Босна и Херцеговина6. Крушево, Македонија7. Космај, Србија8. Никшиќ, Црна Гора9. Ниш, Србија10. Митровица, Косово11. Козара, Босна и Херцеговина

Извор: jankempenaers.info

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото