Не бегај

13.02.2018 11:19

Надја, со румени образи, среќна, со сјајните насолзени очи
во исчекување на нешто исклучително, кружеше
во танцот, нејзиниот бел фустан се дуеше и делумно
ги откриваше убавите, витки нозе во чорапи со боја на кожа. Варја,
презадоволна, го фати Подгорина под рака
и со значаен израз на лицето придушено му рече:
„Не бегај од среќата, Миша. Земи ја
додека сама ти се нуди, подоцна ќе трчаш по неа,
но нема да ја стигнеш.“

 

-Антон Чехов, „Посета на пријателите“

 

Превод: П.В.

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото