Љубопитна за животот

10.07.2018 13:15
Љубопитна за животот

Џоан Џонас (Joan Jonas / 1936) е една од најважните американски уметници кои се појавија на сцената во доцните 1960-ти и раните 1970-ти. Нејзиното пионерско експериментирање и работа во видео-уметноста и перформансот го поготвија теренот за развој и унапредување на овој вид уметност.

Денес, во своите рани 80-тите години, Џонас се навраќа на нејзината кариера полна со пречекорување границите. 

Погледнете го ова кратко видео во кое таа зборува за нејзината љубов кон Њујорк и места „кои имаат дупки во нив“, како и подготовките за нејзината изложба и настаните во живо кои се одржуваат во Тејт Модерн во рамки на ретроспективната изложба која ќе биде отворена до 5 август 2018 година.

Извор: Tate Shots

 

Слични содржини

Активизам / Фотографија / Свет / Уметност / Око
Свет / Технологија / Уметност / Око
Графички Дизајн / Свет / Уметност / Око
Фотографија / Свет / Живот / Око
Јавни простори / Свет / Уметност / Око
Фотографија / Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото