Црква - скејт парк

04.11.22 10:55

Првично дизајнирана од астурискиот архитект Мануел дел Бусто во 1912 година, црквата Санта Барбара во Ланера, Астурија, била напуштена со години и веќе била во фаза на распаѓање. Група претприемачи предводени од колективот наречен „Црковна бригада“, решаваат да ја спасат оваа црква, а воедно и да и дадат нов лик. Преку собирање средства онлајн и со помош од Ред Бул, црквата е спасена и претворена во јавен скејт парк, наречен храм Каос.

Уметникот Окуда Сан Мигел добил задача да ги покрие ѕидовите и засводените тавани со својот уникатен бренд, карактеристичен по шарените геометриски фигури. Скоро секоја рамна внатрешна површина е покриена со боите на виножитото, осветлена од секоја страна со високи прозорци, што го прави ова место навистина уникатно.Извор: Colossal

Слични содржини

Јавни простори / Фотографија / Уметност / Око
Активизам / Фотографија / Свет / Уметност / Око
Јавни простори / Свет / Уметност / Историја
Свет / Технологија / Уметност / Око
Графички Дизајн / Свет / Уметност / Око
Јавни простори / Уметност / Око
Јавни простори / Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото