Изложба „Донирај уметност“ во КИЦ

05.09.2018 00:22
Изложба „Донирај уметност“ во КИЦ

Македонските уметници ќе донираат 70-ина оригинални дела за настраданите во јунските катастрофални пожари во околината на Атина, кога загинаа повеќе од 90 луѓе.

Делата може да се видат во Културно - информативниот центар во Скопје, каде ќе бидат изложени до 10 септември за да потоа заминат за Атина како солидарна донација.

Идејата потекна од графичкиот дизајнер и активист Зоран Кардула, кој на Фејсбук ги критикуваше недоличните реакции на дел од македонската јавност за пожарити во Грција. Реакцијата се претвори во хуманитарна акција „Донирај уметност“ во која беше собрана колекција на дела пд македонски автори.

Фотографии: Небојша Гелевски

 

Слични содржини

Активизам / Графички Дизајн / Живот / Уметност
Активизам / Графички Дизајн / Уметност / Настан
Активизам / Графички Дизајн / Уметност
Активизам / Уметност
Живот / Уметност
Активизам / Фотографија / Уметност

ОкоБоли главаВицФото