Остров на жените

06.05.19 02:57

Кихну е едно од последните матријахатни општества во светот. Низ историјата, мнозинството мажи од островот, најголемиот дел од времето го поминувале на море во риболов за да го прехранат семејството. Во нивно отсуство жените управувале со малата заедница на островот Кихну од околу 600 жители, оддалечен од брегот на Естонија десетина километри. Тоа го прават и денес, негувајќи ги старите обичаи. Традиционалната култура е дел на секојдневието на овој остров.

Во 2003 година, културниот простор и традицијата на Кихну, УНЕСКО ги прогласи за „ремек дело на усното и нематеријално светско културно богатство“.

Извор: Youtube

 

Слични содржини

Активизам / Око / Историја

ОкоБоли главаВицФото