Климатска криза низ очите на вештачката интелигенција

09.12.22 15:08

Ken Bromley Art Supplies, семеен бизнис кој располага со голем асортиман на уметнички материјали за сликање и цртање, се здружува со Lacuna 5, компанија за дигитален маркетинг, со седиште во Манчестер, во сопственост на консултантот Герет Еванс, со цел да се подигне свеста за климатската криза - најзначајната закана со која се соочува нашата генерација - преку моќта на уметноста.

Серијата слики генерирани со вештачка интелигенција даваат претстава како познатите уметници од историјата би ги прикажале некои од најважните прашања кои ја загрозуваат нашата животна средина, од уништувањето на шумите до загадувањето од пластичниот отпад и фабриките.
Кога се спојува со имињата на познати уметници како Ван Гог, Јајои Кусама или Клод Моне, технологијата на вештачката интелигенција создава целосно уникатни дела на активистичка уметност, вклучувајќи го и портрет на шведската еко-активистка, тинејџерката Грета Тунберг, претставена во поп-арт естетика, во стилот на Енди Ворхол.

Клод Моне: Токсични електрани


Ван Гог: Tопење на ледени капи


Рембрант: Горат шуми


Хокусаи: Поплава

Фрида Кало: Загадување со пластика


Салвадор Дали: Уништување на шумите

Рој Лихтенштајн: Уништување на коралните гребени

Л.С. Лори: Пренаселеност

Енди Ворхол: Активистката Грета Тунберг

Пабло Пикасо: Суровоста и производството на месо

Јајои Кусама: Фабричко земјоделство

Извор: Design Boom

Слични содржини

Активизам / Екологија / Уметност / Око
Активизам / Екологија / Уметност
Графички Дизајн / Книжевност / Уметност / Око
Свет / Технологија / Уметност / Око
Активизам / Екологија / Око
Активизам / Уметност / Око
Активизам / Свет / Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото