Кој го осветлува патот

17.07.2023 18:50

Кога ме гледаш
очите ми се клучеви,
ѕидот крие тајни,
во страв ми се зборовите, песни.
Само ти можеш моето сеќавање
да го претвориш во вџашена патничка,
неумолив оган.

 

Превод: П. В.


Алехандра Пизарник (шп. Alejandra Pizarnik; 1936—1972), родена како Флора Пизарник (шп. Flora Pizarnik), била истакната аргентинска поетеса и една од најзначајнијите латиноамерикански поетски личности во 20-иот век. Нејзиното поетско дело, кое за смета за неонадреализам, изразува дух на бунт кој се граничи со себеуништување.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото