Само ноќе

10.10.2022 09:01

za Jean Aristeguieta,
za Arbol de Fuego.


Пишувајќи,
прашував, губев.

Во оваа ноќ, во овој свет,
гушкајќи те,
радост на бродолом.

сакав да ги жртвувам своите денови и недели
за обредите на песната.

проколнував толку
од дното на сите длабочини
на сопственото пишување.
Не постојат придавки за ебење и умирање.

1972.

Превод: П. В.

Алехандра Пизарник (шп. Alejandra Pizarnik; 1936—1972), родена како Флора Пизарник (шп. Flora Pizarnik), била истакната аргентинска поетеса и една од најзначајнијите латиноамерикански поетски личности во 20-иот век. Њејзиното поетско дело, кое за смета за неонадреализам, изразува дух на бунт кој се граничи со себеуништување.

Студирала филозофија и книжевност, а одела и на часови по сликарство. Песни започнала да пишува уште како адолесцентка. Во првата пловина на шеесеттите години живеела и работела во Париз, каде што ја напишала својата најзначајна стихозбирка — Дрвото на Дијана (1962). По враќањето во Буенос Ајрес, објавила уште три клучни поетски дела: Дејности и ноќи (1965), Вадење на каменот на лудоста (1968) и Музички пекол (1971).

Починала во 36-та година од животот од прекумерна доза на барбитурати.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото