Спој на применета уметност и хуманост

12.09.2023 12:40
Спојување на уметноста, хуманоста и занаетот

За Неделата на занаетчиството во Лондон, лидерот во областа на трикотажата Џон Смедли креираше нова интересна колекција во соработка со уметничката организација Intoart со седиште во Лондон, која повеќе од 20 години работи на заштита на уметниците со попреченост и потешкотии во учењето во неурамнотежена индустрија, неодамна лансирајќи го својот најнов дизајн во дизајнерското студио Trifle. Кристијан Овонлен, Лиза Контучи и Мавуена Ката се уметниците кои стојат зад колекцијата, која вклучува фино плетени џемпери, шалови и маици.

Лиза Контучи: Џон Смедли и Интоарт, плетен пуловер (грб), 2023

Изработена од тројцата уметници на Intoart кои создаваат оригинални дизајни за партнерството, конечната колекција опфаќа три различни визуелни стилови. Кристијан Овонлен, на пример, се фокусира на меѓусебно поврзана низа цртежи (цртежите со ботанички елементи како што се сончогледи и стебленца од грав се претставени во гестикуларни форми). Лиза Контучи создава апстрактни композиции со напластување на акрилна боја, додека енергичните модели на Мавуена Ката се направени со рачно печатење на различни форми.

Кристијан Овонлен: Џон Смедли и Интоарт, принт на шал, 2023

Два важни концепти за колекцијата се изработката - секогаш распространета во производниот процес на Џон Смедли - и слоевите на заедничка работа. Во овој пример, облеката патувала од руралниот Дербишир до Пекам за да биде завршена во Intoart.

Мавуена Ката: Џон Смедли и Интоарт, маица со кратки ракави

Ова е втора соработка помеѓу Џон Смедли и уметничката организација. Парот работеше заедно и во 2018 година кога уметниците Јошико Филипс, Ендрју Вилијамс и Нтиенсе Ено Амокаје дизајнираа серија на џемпери, фустани, наметки и шалови.

Илустрации на Мавуена Ката, Кристијан Овонлен и Лиза Контучи

Директорката на Intoart, Ела Ричи, вели: „Оваа нова колекција е фантастичен превод на оригинални уметнички дела од тројца уметници на трикотажа со помош на рачно изработени техники за печатење. Здружувањето на уметниците и занаетчиите резултираше со естетски впечатлива облека која секој со добар вкус би посакал да ја има“.

Мавуена Ката

Лиза Контучи

Кристијан Овонлен

Извор: https://www.itsnicethat.com/

ОкоБоли главаВицФото