Маслина

22.01.2024 10:26

Таму каде што е љубовта спрема таткото
тука е и клинецот забоден во синот.
Таму каде што е свеста за Израел
тука е и веста за Алах.
Во предградието на Ерусалим постои маслина
која и не знае дека е маслина,
а камоли дека е маслина во Израел.
Нејзиното незнаење е постаро
од леопардовите пеги или од листовите на Тора.
Во паузата од убивањето на еден бог
и правењето друг од кал,
во паузата меѓу симнувањето гнили
црепови и поставувањето нови,
во паузата меѓу оргазмот во сено
и гаснењето на кометата на небо,
се слуша лисјето од таа маслина.

Превод: П. В.

Небојша Васовиќ (1953) е поет, есеист и литературен критичар од Србија. Роден е во Краљево (Србија), а живее и работи во Торонто (Канада). Во 1978 година дипломирал на Филолошкиот факултет во Белград на групата за југословенска литература и општа литература. Емигрирал во Канада во 1988 година, а потоа заминал во Сан Франциско, каде што магистрирал на Њу колеџ во Калифорнија во 1992 година со тезата за епиграмската поезија на Д.Х. Лоренс.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото