Како работи Европската Унија

07.05.2013 15:30
Како работи Европската Унија

Вашиот водич низ институциите на ЕУ

Оваа публикација е водич за работењето на Европската Унија (ЕУ). Насловот „Како работи ЕУ” се однесува на процесот на донесување одлуки во рамките на ЕУ и на телата што ги носат тие одлуки. Во центарот на процесот на донесување одлуки се наоѓаат институциите на ЕУ – Парла - ментот, Советот и Европската комисија – за кои најверојатно сте слушнале, но постојат и други институции. За да објасни како работи ЕУ, оваа публикација започнува со опис на процесот на создавање на европските закони, а продолжува со претставување на секоја од институциите на ЕУ, како и на агенциите и телата што ја потпомагаат нејзината работа.

Упатуваме благодарност до Делегацијата на Европската Унија поради дозволата за објавување на нивното издание на окно.

ПрилогГолемина
Преземи2.03 MB

ОкоБоли главаВицФото