Советски полициски постери (1950-1980)

19.11.2013 11:50
Советски полициски постери (1950-1980)

Во режим како поранешниот Советски сојуз, разбирливо е што полицијата има посебно место во општеството.

Претставуваме еден од пропагандните обиди на државата да ја доближи полицијата до народот.

Колекцијата постери од Советскиот сојуз посветени на полицијата опфаќа широка временска рамка, од 1950-те до 1980-те години.

Некои од постерите недвосмислено се порака упатена до народот, која треба да го увери дека полицијата се грижи за него. Но, има и такви постери кои повеќе изгледаат како упатство за однесување на самите полицајци.

Иако пораките од типот „Мојата полиција се грижи за мене“, „Силата на полицијата е во врската со народот“, „Полицијата - слуга на народот“ од денешна перспектива изгледаат (во најмала рака) наивно, секогаш е интересно да се направи мал визуелен времеплов во графичкиот дизајн.

Извор: vintag.es

Слични содржини

Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Квир / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Активизам / Графички Дизајн

ОкоБоли главаВицФото