Бојан Иванов: Да си ги раскажеме сликите од детството кои никогаш не се документирани

02.01.2014 16:59

Интервју со историчарот на уметност Бојан Иванов, кој раскажува нераскажани приказни за Скопје и открива места кои се исчезнати или заборавени. Иванов опфаќа повеќе аспекти на културното и урбаното живеење во некогашно Скопје.


-Градот нема свој фотограф, којшто ќе ги документира состојбите во просторот.

-Во Скопје имаше голем број велосипеди. Пензионерите им даваа бројчиња на луѓето и им ги паркираа и чуваа велосипедите.

-Муралот на Борко Лазевски во старата железничка станица е комплетно уметничко дело. Скопјани по дефиниција имаа една слика за тоа што е модерниот контекст.

-Празните простори, неизградените простори во Скопје беа споменик на жртвите на земјотресот.

Слични содржини

Активизам / Видео интервјуа / Настан

ОкоБоли главаВицФото