Џабир Ахмети: Спомениците од Скопје 2014 се товар што народот не може да го носи

20.02.2014 12:34

Интервју со писателот Џабир Ахмети кој зборува за солидарноста и единството во периодот по земјотресот, за  денешната поделеност по верска, етничка и статусна основа, за исчезнувањето на комшискиот живот во Скопје и за спомениците од Скопје 2014 кои ги разделуваат, а не ги соединуваат граѓаните, за нивната штетност и за цената што ќе треба да се плати во иднина.

-    

 

 -    - Едно што се памети е дека за време за земјотресот сите беа скопјани, сите трчаа да помогнат.

-          -Скопје се прероди и го заокружи својот идентитет во град на пријателство, соживот и солидарност.

-         - Она Скопје што го паметиме од нашата младост, тој град е покриен со еден сив плашт на недоверба и поделби помеѓу луѓето.

-         -Повеќе немаме едно Скопје, туку многу градови поделени по партиска, верска , статусна основа.

-         - Народот не ги чувствува спомениците како свои.

-        - Порано постоеја добри комшиски односи а денес ние не се препознаваме едни со други.

Слични содржини

Активизам / Видео интервјуа / Настан

ОкоБоли главаВицФото