Раѓањето на гифот

06.09.16 12:14

Гифот е еден од најстарите формати на слики кои се користи на веб. Низ историјата, гифовите се користеле за различни намени, од функционални, до забавни.

Денес, 25 години по создавањето на првиот гиф, се случува вистинска експлозија во поглед на иновативноста и користењето на гифот, кој како медиум веќе навлезе и на полето на уметноста.

Во видеото подолу, два тима на гиф-уметници раскажуваат за своите искуства со оваа визуелна форма.

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото