Напрсток

10.08.2017 14:32

Седи Цвета крај маса,
молкум шие и крои
фустани за куклите свои.

Со иглата во прст се боцнала.

А сатот запеал: тика‒ток!
Зошто не си земала
напрсток,
напрсток?

Превод: П. В.

Momčilo Tešić (1911-1992), српски поет, можеби најдобар во темите на селото. Цел живот се занимавал со земјоделие и поезија. Објавил поголем број книги за деца.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото